Από τη Ρωσία με αγάπη!

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010, 05:00
Από τη Ρωσία με αγάπη!
ΜΠΑΛΕΤΟ ΓΚΖΕΛ

Το διάσημο μπαλέτο παραδοσιακών χορών της Μόσχας έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 20 περίπου χρόνια στις 16-17 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού Διευθυντή, διάσημου χορευτή και χορογράφου, Βλαντιμίρ Ζαχάρωφ, περισσότεροι από 40 ταλαντούχοι χορευτές με πάνω από 800 πλούσια, αυθεντικά κουστούμια (όλα φτιαγμένα από έμπειρα χέρια στα εργαστήρια των θεάτρων Μπαλσόι και Στανισλάβσκι), θα ζωντανέψουν σε δύο μόνο παραστάσεις σπάνιους θησαυρούς της πλούσιας ρωσικής χορευτικής παράδοσης.

Το Μπαλέτο Γκζελ δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη της ρωσικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενσωματώνοντας την πλούσια λαϊκή παράδοση των διαφόρων περιοχών της Ρωσίας, το Μπαλέτο Γκζελ αναβιώνει σκηνές από το παρελθόν και το παρόν και εμπνέεται από τα αριστουργήματα της λαϊκής ρωσικής τέχνης, όπως τα χαρακτηριστικά κεραμικά Γκζέλ (από τα οποία πήρε το Μπαλέτο το όνομά του) με λευκά και γαλάζια σχέδια που κατασκευάζονται στην ομώνυμη περιοχή κοντά στη Μόσχα.

Το 1999 απονεμήθηκε στο Θέατρο Γκζελ ο τιμητικός τίτλος «Ακαδημαϊκό Θέατρο» για την τεράστια καλλιτεχνική προσφορά του στον Ρωσικό χορό.

Ο Βλαντιμίρ Ζαχάρωφ γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Σπούδασε χορογραφία στην Κρατική Σχολή Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Έχει εργασθεί ως χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου στο Πανεπιστήμιο της πόλης Σαμάρα στη Ρωσία. Διατέλεσε διευθυντής του τμήματος Μπαλέτου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας την περίοδο 1974-1975. Έχει χορογραφήσει πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, και οργανώσει επίσημη κυβερνητική συναυλία στο παλάτι του Κρεμλίνου το 1987. Το 1988 ίδρυσε το θέατρο χορού Γκζελ, με όραμα να φέρει πιο κοντά στο παγκόσμιο κοινό την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ρωσίας. Το 1998 ιδρύεται η Ακαδημία Μπαλέτου του Θεάτρου Γκζελ. Ο Βλαντιμιρ Ζαχάρωφ έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στον Ρωσικό πολιτισμό.

«Απίστευτο! Καθηλωτικό! Συναρπαστικό! Ανεπανάληπτο! και ήταν μόνο η αρχή της παράστασης…..ο συνδυασμός εμπνευσμένης χορογραφίας, κοστουμιών και χορευτικής τεχνικής δημιούργησε ένα εκρηκτικό σκηνικό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ρευστή ποιητική κίνηση των ανθρώπινων σωμάτων.»

(James Burg, Sturgis Journal, 2007).


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Παραστάσεις:
16 Οκτωβρίου 2010, 21:00
17 Οκτωβρίου 2010, 11:30

Τιμές εισιτηρίων:
62€, Διακεκριμένη
49€, Α ζώνη
39€, Β ζώνη
29€, Γ ζώνη, 15€ φοιτητικό/παιδικό

Προπώληση εισιτηρίων από 24 Σεπτεμβρίου 2010.
Πληροφορίες: 210-7282333, www.megaron.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010, 07:06