Με εκδηλώσεις θαυμασμού, εκατοντάδες Βιεννέζοι φίλοι της Ελλάδας, υποδέχθηκαν χθες βράδυ στη συναυλία του στο φημισμένο μουσικό θέατρο της Βιέννης «Ράιμουντ Τεάτερ», τον γνωστό στο γερμανόφωνο χώρο Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργο Δήμου ο οποίος με τις ερμηνείες του, έφερε την ελληνική μουσική κοντύτερα στο ευρύ κοινό στην Αυστρία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Τον Γιώργο Δήμου στη σχεδόν τρίωρη συναυλία, στην οποία παρουσιάστηκαν γνωστές επιτυχίες του ελαφρού, έντεχνου και ελαφρολαϊκού ελληνικού τραγουδιού διαφόρων μεγάλων δημιουργών, συνόδευσαν η εξαμελής ορχήστρα του μαέστρου και πιανίστα Ανδρέα Μπουτσικάκη και οι ερμηνευτές Γιώργος Γερολυμάτος, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιάννης Λέφερης και Μαρίνα Τσοκάνη. Μια σειρά τραγουδιών ο Γιώργος Δήμου ερμήνευσε στη γερμανική τους διασκευή, όπως αυτά περιέχονται στον τελευταίο του δίσκο, συνοδευόμενος σε μερικά από τη Μαρία Κανελλοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Δήμου απευθυνόμενος από σκηνής στο κοινό της συναυλίας – που αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Αυστριακούς — και μιλώντας για τις αγαπημένες «δύο πατρίδες» του, την Ελλάδα και την Αυστρία, διαβεβαίωσε πως, παρά τις δυσκολίες που περνά τώρα η καθ΄ αυτό πατρίδα του, η Ελλάδα, δεν θα πάψει ποτέ να προσφέρει τις φυσικές ομορφιές της, τον πολιτισμό της και, προπάντων, τη φιλοξενία της.

Γεννημένος στα 1931 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Δήμου σπούδασε υποκριτική για μερικά χρόνια στη Δραματική Σχολή της Αθήνας εμφανιζόμενος παράλληλα με διάφορους θιάσους σε αθηναϊκά θέατρα, για να έλθει τον Οκτώβριο του 1958 στη Βιέννη, όπου γρήγορα άρχισε μια αξιόλογη σταδιοδρομία ως ερμηνευτής μουσικών επιτυχιών στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αργότερα γερμανικά.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Δήμου άρχισε να παρουσιάζει στη Βιέννη αλλά και σε περιοδείες του στην υπόλοιπη Αυστρία, επιτυχίες του ελληνικού ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, ερμηνευμένες στα ελληνικά όσο και σε γερμανική δική του διασκευή, για να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και τις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν ένα πολυπληθές αυστριακό κοινό από λάτρεις της ελληνικής μουσικής. Ο Γιώργος Δήμου, τον οποίο έχει τιμήσει ο Δήμος Βιέννης με το «χρυσό μετάλλιο προσφοράς» για τη συμβολή του στη γνωριμία του αυστριακού κοινού με την Ελλάδα και τη μουσική της, έχει συνεργασθεί απευθείας με αρκετούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς από το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιάννη Σπανό μέχρι το Γιώργο Κατσαρό, το Νίκο Ιγνατιάδη αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έχει ηχογραφήσει στα πενήντα και πλέον χρόνια της καλλιτεχνικής παρουσίας του, μια σειρά δίσκων, ενώ σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι συναυλίες που έχει δώσει τόσο σε Αυστρία όσο και στις γειτονικές Γερμανία και Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης