Αποκαθίσταται το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 22:39
Αντώνης Καρατζαφέρης
Αποκαθίσταται το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης
Ξεκινούν άμεσα τα έργα για τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης, που ήταν το μεγαλύτερο θέατρο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Μέρος του προγράμματος θα χρηματοδοτήσει ο τοπικός δήμος.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, που υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού και τον δήμο, η δημοτική αρχή θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ.

Στις εργασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία περιλαμβάνεται και η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ενοποίηση, προστασία και ανάδειξη του θεάτρου και της αρχαίας αγοράς της Μεγαλόπολης, καθώς και του σημαντικότατου Ιερού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα, την αρχαιότερη και ιερότερη πόλη των Αρκάδων.

Όπως λέει στο Veto o κ. Δημοσθένης Ζιρώ, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλουπόλεως και Ιερού Δέσποινας στη Λυκόσουρα αλλά και προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ «το έργο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αναστηλωθεί το μνημείο όπως σώζεται.».

Όπως σημειώνει «θα αναστηλωθούν αρχικά οι τρεις από τις εννέα κερκίδες του μνημείου, ενώ μία κερκίδα έχει ήδη αναστηλωθεί στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος». Παράλληλα, «θα στηριχθούν οι αναλημματικοί τοίχοι οι οποίοι κινδυνεύουν σήμερα με κατάρρευση».

Το θέατρο της Μεγαλόπολης χτίστηκε το 370 π.Χ στις όχθες του ποταμού Ελισώνα και χωρούσε πάνω από 18.000 θεατές. Μαζί με το Βουλευτήριο και την Αρχαία Αγορά αποτελούσε το σημαντικότερο πνευματικό και πολιτικό κέντρο για το Κοινό των Αρκάδων. Στην αρχαία Λυκόσουρα «θα πραγματοποιηθούν έργα για την ανάδειξη του χώρου, συγκολλήσεις αρχιτεκτονικών μελών και καταγραφή των διάσπαρτων».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010, 22:39