Αποκαλύφθηκε με ακτίνες Χ κρυμμένος πίνακας του Γκόγια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:48
Αποκαλύφθηκε με ακτίνες Χ κρυμμένος πίνακας του Γκόγια
Ένας άγνωστος - μέχρι πρότινος - πίνακας του Φρανσίσκο ντε Γκόγια βρέθηκε κάτω από ένα από τα αριστουργήματά του, όπως ανακοίνωσε μουσείο στο Άμστερνταμ. Με τη χρήση ακτίνων Χ, επιστήμονες ανακάλυψαν κάτω από το πορτρέτο του δικαστή Δον Ραμόν Στατουέ ένα δεύτερο πορτρέτο, Γάλλου στρατηγού.

Το ατελές έργο θεωρείται ότι μπορεί να απεικονίζει ακόμα και τον αδελφό του Ναπολέοντα, Τζόζεφ, ο οποίος είχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στεφθεί βασιλιάς της Ισπανίας, από το 1808 έως το 1813. Το μουσείο Rijksmuseum δήλωσε ότι ο Ισπανός καλλιτέχνης μπορεί να κάλυψε το έργο του για πολιτικούς λόγους.

Εκτιμάται ότι, όταν οι δυνάμεις του Ναπολέοντα αποσύρθηκαν από την Ισπανία, ο Γκόγια δεν ήθελε να βρεθεί σε δυσμενή θέση και γι' αυτό ζωγράφισε τον δικαστή πάνω από τον στρατηγό.

«Γνωρίζουμε ότι ο Γκόγια κατάφερε να επιβιώσει και υπό τις δύο πολιτικές συνθήκες. Ένα πορτρέτο με τις νέες συνθήκες θα ήταν επικίνδυνο, γι' αυτό και αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο από πάνω» λέει ο Τζόρις Ντικ από το Πανεπιστήμιο του Ντελφτ που μελέτησε το έργο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια τεχνική είχε αποκαλυφθεί κάτω από πίνακα του Γκόγια το πορτρέτο μιας γυναίκας.


πηγή: To Vima online

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:59