Αργυρό μετάλλιο απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φίλιππο Δωρή για το σύνολο του επιστημονικού του έργου και τη διάκρισή του ως Πανεπιστημιακού Δασκάλου, αναδείξαντος πλειάδα νέων Ελλήνων Νομικών.

Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισήγηση της απονομής είχε γίνει από επιτροπή που αποτελούσαν οι κ.κ. Απ. Γεωργιάδης (εισηγητής), Άννα Μπενάκη και Μιχ. Σταθόπουλος.

Στην εισήγηση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ο ομότιμος καθηγητής του Αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Δωρής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Αποφοίτησε από τη Νοιμική Αθηνών το 1964 με τον βαθμό «άριστα» και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου το 1972 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με διατριβή (για τον θεσμό της εξουσιοδότησης) η οποία αξιολογήθηκε με τον ανώτατο βαθμό (“summa cum laude”) και η οποία έτυχε μεγάλης αναγνώρισης στην Γερμανία, όπου εκδόθηκε.

»Από το 1973, μέχρι την αφυπηρέτηση του το 2009 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και αναδείχθηκε σε έναν από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους νομοδιδασκάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο δίδαξε επί δέκα έτη ως επισκέπτης καθηγητής.

»Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος από το 1981 έως το 2005. Διετέλεσε μέλος μεγάλου αριθμού νομοπαρασκευαστικών επιτροπών όπως ιδιαίτερα αυτών που ασχολήθηκαν με τους μετέπειτα νόμους για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

»Το συγγραφικό έργο του Φ. Δωρή είναι πλούσιο και υψηλού επιπέδου διακρινόμενο για την αυστηρότητα της νομικής σκέψης, την αρτιότητα της δογματικής θεμελίωσης και την ικανότητα του συγγραφέα να ανευρίσκει κάθε φορά την ορθή και δίκαιη λύση μέσα από προσεκτική στάθμιση των συγκρουομένων συμφερόντων.

»Τιμήθηκε το 2010 από μαθητές και συνεργάτες τα με την αφιέρωση συλλογικού έργου (Liber amicurum) για το δίκαιο των νομικών προσώπων καθώς και το 2015 από συνεργάτες και φίλους του στην Ελλάδα και το εξωτεικό με την έκδοση τιμητικού τόμου αποτελούμενου από δύο ογκώδη τεύχη.

»Εκείνο ωστόσο που θα πρέπει ιδιαιτέρως να εξαρθεί είναι ότι ο Φ. Δωρής έχει εποπτεύσει τις περισσότερες διδακτορικές διατριβές από οποιονδήποτε άλλον καθηγητή νομικής σχολής στην Ελλάδα.

»Για τους λόγους αυτούς και συγκεκριμένα για την συνομική προσφορά του στη Νομική Επιστήμη και τη Νομική Παιδεία εισηγούμεθα την απονομή στον Φ. Δωρή, από την Ακαδημία Αθηνών του Αργυρού Μεταλλίου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης