Στην τηλεοπτική σειρά «Η Πολυκατοικία» καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης ολοκληρωμένα ο χαρακτήρας και η επαγγελματική πορεία ενός δημιουργού κόμικς, τα δειλά βήματα στον χώρο, οι αγωνίες, η κατάκτηση της επιτυχίας. Είναι ο Τάκης Περιστέρης, τον οποίο υποδύθηκε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης στη δημοφιλή σειρά του MEGA (2008-2011).
    
Τις εικονογραφήσεις, τα σχέδια, τις καρικατούρες «δάνειζε» καθ’ όλη τη διάρκεια σειράς στον Τάκη Περιστέρη ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, ο οποίος συγκέντρωσε όλο το υλικό σε ένα poster book, μία ιδιαίτερη σε μορφή και περιεχόμενο έκδοση που τυπώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τίτλο «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV».
    
Το επετειακό βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια από τη λήξη της τηλεοπτικής σειράς παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο «The Comic Con 5» στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο, «ταξίδεψε» στη Γαλλία στο Annecy International Animation Festival και τώρα βρίσκεται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
    
«Είναι μία ιδιαίτερη έκδοση, poster book, η οποία στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένη. Είναι βιβλίο και παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αφίσα μεμονωμένη γιατί έχει το περφορέ. Για να είναι πόστερ πρέπει να έχει μία μεγάλη κατά κύριο λόγο εικόνα” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εικονογράφος και δημιουργός του βιβλίου, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.
    
«Πήρα όλα τα σχέδια που είχα κάνει για το συγκεκριμένο σίριαλ, αδημοσίευτα προσχέδια και κάποιες φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου, Γιώργου Πανηγυρόπουλου από τα γυρίσματα» δήλωσε ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, ο οποίος έκανε τα γραφιστικά και τα σχέδια για τις ανάγκες της σειράς.
    
Ξεφυλλίζοντας ή κόβοντας τις σελίδες/αφίσες του poster book ο αναγνώστης θυμάται πως «ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» γράφει στο σημείωμά του.
    
Το βιβλίο, σύμφωνα με τον δημιουργό του, λειτουργεί επίσης σαν αφήγηση για τον ήρωα της τηλεοπτικής σειράς, τον κομίστα Τάκη Περιστέρη, χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης και την επαγγελματική του πορεία.
   
«Στην αρχή προσπαθεί να μπει στον χώρο των κόμικς και ξεκινάει σχεδιάζοντας καρικατούρες των συγκατοίκων του στην πολυκατοικία. Είναι μία πορεία, με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ένας κομίστας. Στη συνέχεια προσπαθεί να δικτυωθεί περισσότερο και στο εστιατόριο μιας φίλης του διοργανώνει μία έκθεση κόμικς, μετά κάνει την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια το «Τσακ Μπαμ» με πρωταγωνιστές την κοπέλα του και τους γείτονές του. Ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου του, το οποίο γίνεται διεθνής επιτυχία και ξαφνικά ο ήρωας αποκτά αναγνωρισιμότητα. Το «Τσακ Μπαμ» γίνεται επίσης video game, ο Τάκης Περιστέρης πηγαίνει σε μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο και υποβάλλει την πρόταση να κάνει την “Πολυκατοικία” κόμικς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.
    
 «Είναι ένα έργο μέσα στο έργο» τόνισε. «Βλέπεις την ιστορία με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ένας κομίστας, καθώς μπορεί να έχει ζήσει κάποιες από τις εμπειρίες του Τάκη Περιστέρη ή θα ήθελε να τις έχει βιώσει» συμπλήρωσε.
    
Το βιβλίο που περιλαμβάνει τα σκίτσα, τις καρικατούρες και πληροφορίες στα ελληνικά για τη σκηνή, καθώς και το επεισόδιο, στο οποίο προβλήθηκαν μπορεί να κοπεί σε 48 ξεχωριστές αφίσες δημιουργώντας ένα προϊόν διακειμενικότητας με πρωτότυπη διαμεσική αφήγηση (transmedia storytelling), αναφέρεται στο σημείωμα.
    
Στις σελίδες/αφίσες του poster book (εκδόσεις Syllipsis) απεικονίζονται σε καρικατούρες οι ηθοποιοί Γιάννης Τσιμιτσέλης, Παύλος Χαϊκάλης, Βάσω Λασκαράκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Γιάννης Βούρος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Μάρθα Βούρτση κ.ά.


    
 Την έκδοση που απευθύνεται σε ηλικίες 18+ προλογίζει ο σκηνοθέτης της σειράς, Βασίλης Θωμόπουλος, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αρίσταρχος ανέλαβε να φτιάξει μία άλλη ζωή μέσα στη ζωή του Τάκη… Να σκιτσάρει… να ζωγραφίζει… να βάζει λόγια στις βινιέτες… κι έφτιαξε όμορφα λόγια κι απλά».
    
 Στα μέσα Ιουνίου το επετειακό poster book παρουσιάστηκε στην αγορά MIFA του Annecy International Animation Festival στη Γαλλία στο περίπτερο της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas) και προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων εκπροσώπων του περιοδικού Animation Global (AWN Animation World Network China).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας «Αστείας» Τέχνης», δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης» και συνδημιουργός, με τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό τεχνολόγο Σοφία Μαντουβάλου, της πρώτης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία». Εικονογραφήσεις του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Βαβέλ, Χορεύω, 9, PC Magazine) και προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές (Η Πολυκατοικία, The X Factor). Είναι ιδρυτικό μέλος της ASIFA Hellas, συνεπιμελητής του βιβλίου της «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» και συνιδρυτής του δημιουργικού γραφείου Syllipsis.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης