Αρούν Γκάντι: Να αλλάξουμε την κουλτούρα της βίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 08:40
Αρούν Γκάντι: Να αλλάξουμε την κουλτούρα της βίας

Ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι, ακτιβιστής κατά της βίας και συγγραφέας του πολυδιαβασμένου στα ελληνικά βιβλίου «Το δώρο του θυμού» (εκδόσεις Διόπτρα, από τις οποίες πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το «Περί ζωής»), βρέθηκε στις 29/5 για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Public του Συντάγματος, όπου συζήτησε με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη.

Το Σάββατο 1/6, ο εγγονός Γκάντι θα μιλήσει στην Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως είπε στη συνάντησή του με το αθηναϊκό κοινό ο Αρούν Γκάντι, ο παππούς του συμπονούσε και σεβόταν όλους τους ανθρώπους. Τον καιρό που έζησε μαζί του ήταν μια από τις κρισιμότερες περιόδους του βίου του, ποτέ όμως δεν ένιωσε δυστυχισμένος γιατί ήταν σίγουρος πως έκανε το σωστό. Παρά τις καθημερινές απασχολήσεις του, αφιέρωνε πάντοτε κάποιες ώρες στον εγγονό, εξηγώντας πως δεν είχε χρόνο για χάσιμο. «Η κληρονομιά μου», παρατήρησε ο Αρούν «είναι η φιλοσοφία της προσωπικής μεταμόρφωσης - μια μεταμόρφωση που είναι σε θέση να προσδώσει στην ύπαρξη σκοπό και νόημα. Το ζήτημα δεν είναι να μας δέχονται όπως είμαστε, αλλά να αλλάζουμε συνεχώς και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι». Ο πλούτος και η ευμάρεια δεν αποτελούν, όπως κακώς πιστεύεται, πολιτισμό. Τον πολιτισμό τον φτιάχνουν οι ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι το αίτημα της νέας χιλιετίας.

Ποια είναι, ωστόσο, η φιλοσοφία του ίδιου του Αρούν; «Σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη και τη ζωή. Εκείνο που επιζητώ είναι να πείσω όσους με ακούν να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους, μετασχηματίζοντας την υστέρηση σε δύναμη. Όσο για τη βία η οποία μας περιβάλλει από παντού, οφείλεται στην κυριαρχία του υλιστικού τρόπου ζωής. Μιλάμε βίαια, αθλούμαστε με βίαιο τρόπο, διασκεδάζουμε βίαια. Αν θέλουμε να δώσουμε διαφορετική ρότα στην κοινωνία, οφείλουμε πρωτίστως να αλλάξουμε την κουλτούρα του χρήματος, της ισχύος και της βίας, που δεν ανήκει στην ανθρώπινη φύση και υποφέρουν από αυτήν τόσο ο ανατολικός όσο και ο δυτικός πολιτισμός. Στη φύση μας ανήκει ο θυμός που κανείς δεν μας μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσουμε. Εμείς, όμως, χρειάζεται να κατανοήσουμε τον θυμό και να τον απομακρύνουμε. Ο παππούς θύμωνε με την αδικία, αλλά ήλεγχε τον θυμό του και τον χρησιμοποιούσε για να επιλύσει συγκρούσεις».

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τον Αρούν Γκάντι είναι ο φόβος. Σε κάθε στάδιο της ζωής μας υποτασσόμαστε στον φόβο και στον ίδιο οφείλονται το μίσος και ο ρατσισμός. Ο νόμος δεν είναι σε θέση να λύσει τέτοια ζητήματα: «Η μόνη λύση είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, να θεμελιώσουμε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα με κεντρικούς πυλώνες την αγάπη και τον σεβασμό. Με τον φόβο δεν θα γίνουμε ποτέ ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, έλεγε ο παππούς μου. Κι αν μπορούσα να τον ρωτήσω σήμερα κάτι, αυτό θα ήταν το αν μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της μεταμόρφωσης».

Ο Αρούν Γκάντι γεννήθηκε το 1934 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Σε ηλικία δώδεκα ετών πήγε στην Ινδία για να ζήσει με τον παππού του Μαχάτμα Γκάντι. Τότε ασπάστηκε το πιστεύω της μη βίας το οποίο δεν έχει πάψει να προασπίζεται μέχρι σήμερα. Ο Αρούν Γκάντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στην Ινδία, δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και δίνοντας αγώνες για τους φτωχούς και τις μειονότητες. Ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το Κέντρο Κοινωνικής Αλλαγής που συνέβαλε στην καλυτέρευση των κοινωνικών συνθηκών για εκατομμύρια ανθρώπους σε χωριά του δυτικού κράτους Μαχαράστρα. Το 1987 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1991 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μη Βίας Μ.Κ. Γκάντι στο Πανεπιστήμιο Christian Brothers, στο Τενεσί. Το 2007 το ινστιτούτο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Rochester στη Νέα Υόρκη. Το 2008 δημιούργησε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Γκάντι, με σκοπό την ίδρυση σχολείων βασικής εκπαίδευσης για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 08:41