Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας συνιστούν το φεστιβάλ-θεσμό του Σεπτεμβρίου. Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 18 μέχρι τις 29 του μήνα με πολλές προτάσεις για τους σινεφίλ της πόλης αλλά και ακόμα πιο έντονο ελληνικό χρώμα.

Οι ελληνικές συμμετοχές ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο και έτσι οι 93 από τις 206 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που θα προβληθούν θα είναι εγχώριας παραγωγής, με τις τρεις μάλιστα να έχουν πάρει ήδη το βάπτισμα του πυρός στο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου (σ.σ.: Athens Open Air Festival).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στιγμιότυπο από το Frances Ha

Στιγμιότυπο από το Frances Ha

Η έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γίνεται με το «Frances Ha» του Νόα Μπόμπαχ, που περικλείει ιδανικά τη φιλοσοφία του σκηνοθέτη: σινεμά ανεξάρτητο, ζωντανό, φτιαγμένο από μια γενιά που ξέρει να αφηγείται ιστορίες που αγγίζουν και μπορούν να τις πουν ακόμη και ασπρόμαυρα, αλλά με τη χρωματική παλέτα ορατή στο συναίσθημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της Φράνσις και της καλύτερής της φίλης, Σόφι, που ζουν στη Νέα Υόρκη τού σήμερα, εκεί όπου βιώνουν στιγμές ευφορίας, διαψεύσεις και διαφόρων ειδών απογοητεύσεις. Πρόκειται για μια καθημερινότητα, την οποία ο σκηνοθέτης Νόα Μπόμπαχ καταγράφει δίχως καμιά υπερβολή, στήνοντας – μαζί με την Γκρέτα Γκέργουικ που πρωταγωνιστεί και έχει γράψει το σενάριο – μια από τις πιο αξιαγάπητες ηρωίδες των τελευταίων ετών.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ ( www.aiff.gr ), ενώ θυμίζουμε ότι το κλείσιμο του φεστιβάλ ανήκει φέτος στη «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης