Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νινιού
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης άνοιξε χθες το βράδυ η αυλαία της έκθεσης του Άραβα ζωγράφου Jamal Joratti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο Πέτρος Δούκας ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος αλλά και φίλοι του εικαστικού από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Γιώργος Ντάβλας, η Εύη Βατίδου, η Βιργινία Λεούση, η Χριστίνα Λαμπίρη με τον σύζυγό της Θανάση Αδαμόπουλο.

Ο Δρόμος του Μεταξιού, η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας ομότιτλης δουλειάς του Σύρου ζωγράφου Τζαμάλ.

Με το προσωπικό του ιδίωμα αποτυπώνει στον καμβά τον πήλινο στρατό και τα αγαπημένα του άλογα, που χαρακτηρίζουν την εικαστική του διαδρομή, ενώ αυτή τη φορά έχει ζωγραφίσει και σε μασίφ ασιατικό ξύλο. Για την Ελλάδα στην οποία ζει πάνω από 20 χρόνια είπε ότι είναι «η μάνα του πολιτισμού» και ότι τη λατρεύει για τα χρώματα της που στον υπόλοιπο κόσμο «μπορεί κάνεις να τα πετύχει μόνο με φωτοσοπ». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O κ. Τζαμάλ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα

Η Εύη Βατίδου

Η παρουσιάστρια Χ. Λαμπίρη με τον σύζυγός της

Ο Γ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης

Η παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη

Ο επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος

Η Άντζελα Γκερέκου

 Ο Τζαμάλ γεννήθηκε στη Σάλαμια της Συρίας το 1961. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο, στο Χαλέπι. Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ (Ν. Υόρκη), Γερμανία (Ντίσελντορφ), Λίβανο, Ιορδανία, Ντουμπάι. Άρχισε να εκθέτει τη δουλειά του σε ηλικία 17 ετών και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία στον αραβικό κόσμο.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα.

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 09.00 – 17.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης