Στο Βερολίνο, την κοσμοπολίτικη αυτή πρωτεύουσα, την πόλη που ανθίζει ο πολιτισμός, διοργανώνεται η Berlinale – όχι μόνο η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση της πόλης, αλλά και μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στο ημερολόγιο της διεθνούς βιομηχανίας κινηματογράφου. Περισσότεροι από 19.000 επαγγελματίες ταινιών από 136 χώρες, που περιλαμβάνουν περίπου 4.000 δημοσιογράφους, είναι διαπιστευμένοι για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου κάθε έτος. Η Berlinale είναι αληθινά ένα μέγα γεγονός. Παράλληλα όμως αποτελεί και ένα φεστιβάλ συγκρούσεων και συζητήσεων. Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 270.000 εισιτήρια, η Berlinale δεν είναι απλά μία συνάντηση των ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Απολαμβάνει το μεγαλύτερο ακροατήριο οποιουδήποτε φεστιβάλ ταινιών στον κόσμο. Για δύο εβδομάδες, η τέχνη και η γοητεία της, οι κινηματογραφιστές και οι ηθοποιοί τους, συναντιούνται στο Βερολίνο.

Μέχρι 400 ταινίες παρουσιάζονται κάθε χρόνο ως τμήμα του δημόσιου προγράμματος του φεστιβάλ, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αποτελούν παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Η Berlinale διαιρείται σε διαφορετικά τμήματα, κάθε ένα με το προφίλ του: Μεγάλες διεθνείς παραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα, ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών στο «Πανόραμα», ταινίες ειδικά για ένα νέο ακροατήριο στο τμήμα “Generation”, τις πιο συναρπαστικές κινηματογραφικές γερμανικές παραγωγές στο «Perspektive Deutsches Kino», ένα σε βάθος βλέμμα στις ταινίες από τις «απόμακρες» χώρες και πειραματικές μορφές στο «Φόρουμ», καθώς επίσης και μια έρευνα για τις διαφορετικές κινηματογραφικές δυνατότητες στο «Berlinale Shorts». Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από ένα θεματικό αφιέρωμα το οποίο εστιάζει στο έργο ζωής μιας μεγάλης προσωπικότητας του κινηματογράφου. Αυτή η τελευταία δραστηριότητα συντονίζεται από το μουσείο ταινιών του Βερολίνου, με στόχο να τοποθετήσουν το σύγχρονο κινηματογράφο μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, Η ευρωπαϊκή αγορά ταινιών (EFM), η εμπορική έκθεση ταινιών που ενσωματώνεται στη Berlinale, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για τη διεθνή επιχείρηση ταινιών. Η Berlinale και το EFM, το φεστιβάλ και η αγορά, διαμορφώνουν μαζί ένα μοναδικό δίκτυο. Από το 2006, ο κύριος τόπος συναντήσεως του EFM είναι το Martin-Gropius-Bau, μια ιδιαίτερου χαρακτήρα και γοητείας τοποθεσία στην καρδιά του κέντρου του φεστιβάλ την Potsdamer Platz. Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου λειτουργεί ως μία «προθήκη» για αυτό που συμβαίνει στον κινηματογράφο. Μέσω των ταινιών, των εργαστηρίων, των επιτροπών και των θεματικών συνεργασιών με άλλους πολιτιστικούς φορείς – η Berlinale προσφέρει αμέτρητες μορφές συνεργασίας και δημιουργικής αλληλεπίδρασης στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται γύρω από τον σινεμά.

Ένας από τους πολλούς καρπούς του φεστιβάλ είναι η «Πανεπιστημιούπολη Ταλέντου Berlinale» (Berlinale Talent Campus), η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μέσα από ένα ευρύ δίκτυο δημιουργικών συνεργατών. Η πανεπιστημιούπολη προσκαλεί περίπου 350 νέα κινηματογραφικά ταλέντα από όλο τον κόσμο, για να συναντηθούν με τους πεπειραμένους επαγγελματίες και τις προσωπικότητες του χώρου, για μια εβδομάδα εργαστηρίων και συζητήσεων. Αυτή η «σφυρηλάτηση» ταλέντων γίνεται πρωτίστως για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, της ομαδικής εργασίας και της ανταλλαγής των ιδεών. Η πανεπιστημιούπολη είναι μια επένδυση για το μέλλον του φεστιβάλ, αλλά ακόμα περισσότερο για το μέλλον του κινηματογράφου.

Από άποψη θεματικής εστίασης και μορφών παρουσίασης, η Berlinale μπορεί να θεωρηθεί σαν το σημείο συνάντησης των νέων τάσεων. Το γεγονός ότι είναι «ανοιχτή» σε νέες ιδέες, και σε μη συμβατικά σχήματα εκφράζει τις πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο φεστιβάλ. Μια από αυτές είναι η αγορά συμπαραγωγής Berlinale, η οποία συνδέεται με την ευρωπαϊκή αγορά ταινιών και παρέχει το πρόσφορο έδαφος για τις διεθνείς συμπαραγωγές και το Παγκόσμιο Ταμείο Κινηματογράφου (WCF), μια κοινή πρωτοβουλία με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα. Η ιδέα και ο στόχος αυτού του μηχανισμού υποστήριξης είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων ταινιών στις δομικά μειονεκτούσες χώρες και την ενίσχυση της θέσης τους στη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Οι δραστηριότητες του Ταμείου συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επομένως εκτείνεται αρκετά πέρα από το ίδιο το φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο προσελκύονται στο Βερολίνο και πολλοί το θεωρούν την ανεπίσημη πρωτεύουσα του Γερμανικού κινηματογράφου. Επί της ουσίας το Βερολίνο αποτελεί την πατρίδα μιας πλούσιας σκηνής κινηματογράφου. Η πόλη έχει συνεπάρει τη φαντασία αμέτρητων κινηματογραφιστών και παραγωγών ταινιών. Επανειλημμένως έχει χρησιμεύσει ως το σκηνικό για μεγάλους δημιουργούς. Από τον Βέντερς στον Αγγελόπουλο και από τον Φασμπίντερ στον Ταραντίνο. Το Βερολίνο δεν είναι μόνο η πόλη που φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ένα μαγευτικό κινηματογραφικό σκηνικό. Για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο η καρδιά του σινεμά χτυπά στο Βερολίνο, που ζει συνολικά στο ρυθμό της Berlinale.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης