Το Μegaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την πανεπιστημιακή κοινότητα, εγκαινιάζει τον κύκλο διαλέξεων της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τομέα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Δ. Ευθυμίου, με τον γενικό τίτλο «Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο».

Η ενδέκατη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, η δωδέκατη την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, η δέκατη τρίτη την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, η δέκατη τέταρτη την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και δέκατη πέμπτη διάλεξη την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου. Όλες οι διαλέξεις ξεκινούν στις 6 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βραβευμένη για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία της καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, θα παρουσιάσει τις τομές της ανθρώπινης ιστορίας αναδεικνύοντας τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης.

Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται κομβικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της Γης –και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), με έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Καθώς ο έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της Γης –που αποτελεί, εξάλλου, και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων, από εικόνες και μουσικά ακούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις διαλέξεις του μηνός Φεβρουαρίου η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου θα ολοκληρώσει τον Μεγάλο Κύκλο των Θρησκειών, ενώ θα ξεκινήσει τον τρίτο και τελευταίο κύκλο των μαθημάτων, αναπτύσσοντας την Ιστορία επί μέρους Κρατών και περιοχών της γης.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ.

Στην ομιλία της κατά την απονομή του «Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας», η Μαρία Δ. Ευθυμίου…
… τονίζει: «…Γιατί Ζωή και Ιστορία ταυτίζονται. Στην σύμπλευση αυτή, η μελέτη της Ιστορίας και ο στοχασμός πάνω στην Ιστορία μόνον ως προνόμιο και ευεργεσία μπορούν να θεωρηθούν, μιας και ο έλεγχος του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, εξοικειώνοντάς μας με το μεγαλύτερο εργαλείο της Ιστορίας, την παρατήρηση, μας προσφέρει το όργανο προσέγγισης της ζωής των άλλων ανθρώπων τόσο στην συγχρονία, όσο και στην διαχρονία.
Η πλευρά αυτή της μελέτης της ιστορίας καθίσταται ιδιαίτερα ευεργετική σε καιρούς κρίσεων, κατά τις οποίες οι συλλογικές αντιδράσεις γίνονται εξαιρετικά περίπλοκες. Στην συνάφεια μιας κρίσης, η ανθρώπινη εγρήγορση εντείνεται, το αίσθημα ανασφάλειας -το οποίο οι μη ελεγχόμενες καταστάσεις προκαλούν- οξύνει αντιδράσεις και συμπεριφορές, την ίδια ώρα που τα αισθήματα μεταλλάσσονται και μεγιστοποιούνται δίνοντας, ευκολότερα από άλλοτε, χώρο στην βία και την σύγκρουση».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής.

Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζεται στις 7 Μαρ. 2016, 11 Απρ. 2016, 9 και 30 Μαΐου 2016.

Για την παρακολούθηση του υπολοίπου κύκλου μαθημάτων υπάρχει δυνατότητα εγγραφής για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333
Αίθουσα «Banquet»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης