…του Ρομπέρτο Ατάιντε με την Όλια Λαζαρίδου

ΔΗΜΗΤΡΙΑ
15/10/2009 έως 01/11/2009
Ώρα: 21.00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι μια παραγωγή του «Απλού Θεάτρου» του Αντώνη Αντύπα η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Μια εξαιρετική αλληγορία για τη δύναμη της εξουσίας και τη σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου.

Το έργο γράφτηκε το 1972, όταν ο Ρομπέρτο Ατάιντε ήταν μόλις 23 χρονών και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973. Έργο πολυπαιγμένο, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες και υπήρξε μεγάλη προσωπική επιτυχία της Εστέλ Πάρσονς στις ΗΠΑ και της Ανί Ζιραρντό στη Γαλλία.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας παλεύει ανάμεσα στη διττή της ταυτότητα, του εκπαιδευτικού και της γυναίκας. Δύο παράλληλοι αλλά εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Πέρα από τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιστορίας και Γραμματικής, η Δεσποινίς Μαργαρίτα αναφέρεται στη ζωή και στο θάνατο, τη δικαιοσύνη και την αδικία, στην ισότητα, την εξουσία και το σεξ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μονόλογος της «Δεσποινίδας Μαργαρίτας» είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας. Της εξουσίας όπως την συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας. Την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, το κράτος. Το μάθημα της «Δεσποινίδας Μαργαρίτας» σύμφωνα με την σκηνοθέτρια της παράστασης Άντζελα Μπρούσκου, μας διδάσκει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. «Είναι σαν να μην υπάρχετε» υπενθυμίζει στους μαθητές της.

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» διαθέτει τεχνική και μέθοδο. Ξέρει να χειρίζεται τους μαθητές της άλλοτε σαν αντικείμενο πόθου και άλλοτε σαν τύραννος ή σαν πραγματική μητέρα. Μέσα από τον κωμικοτραγικό μονόλογο της αφυπνίζει συνειδήσεις, καθοδηγεί, διαφωτίζει, αποτρέπει τους νέους από το κακό. Τι κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να εξουσιάζουν τους άλλους και γιατί αυτοί «οι άλλοι» έχουν σαν μοναδική επιλογή να υπακούουν; Όσο υπάρχει η Δεσποινίς Μαργαρίτα και το μάθημά της το ερώτημα δεν θα απαντηθεί…

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Μετάφραση: Άρης Αρμαγανίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Δεσποινίς Μαργαρίτα: Όλια Λαζαρίδου
Μαθητής: Άρης Μπινιάρης
Χώρος Εκδήλωσης: Μελίνα Μερκούρη
Κανονικό: 20 €
Φοιτητικό: 17 €

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης