Σε μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτή προς όλους, προσβάσιμη μέσω Διαδικτύου, «μετακομίζει» για εφέτος ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα, η Αrt Athina, καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορωνοϊού, επιβάλλουν τη ματαίωση της Art Athina 2020 στο Ζάππειο Μέγαρο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα βρίσκεται on line έως το τέλος του ίδιου μήνα. Θα συνδυαστεί δε, με το Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης, που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από την ψηφιακή εκδοχή της Art Athina, σταθερά, όπως κάθε χρόνο, την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η καλλιτεχνική ομάδα της Art Athina. Για τη μετακίνηση της εφετινής έκθεσης σε ψηφιακό περιβάλλον οι διοργανωτές έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα υποστήριξης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Art Athina Viewing Rooms

Viewing Rooms

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα χαρακτηρίζεται από ευκρίνεια και θα επιτρέπει στον επισκέπτη να μεγεθύνει στις λεπτομέρειες των έργων και να αντλεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Talks

Οι ομιλίες των Art Athina Viewing Rooms θα έχουν τη δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη.

Στο πρόγραμμα Talks, θα παρουσιαστούν «ζωντανά» συνομιλίες, με την δυνατότητα ερωταπαντήσεων και συμμετοχής του κοινού. Στις ομιλίες θα κληθούν διεθνείς επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, στελέχη μουσείων, καλλιτέχνες, για να συζητήσουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους και να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από το πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Performance

Υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα Performance του Art Athina Viewing Rooms, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances.

Independent

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για το Art Athina Viewing Rooms.

Video

Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα σε συνέργεια με άλλα διεθνή ιδρύματα και φορείς (Deste, Serpentine, Daata Editions, Prada Foundation κά), αίθουσες τέχνης, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης