Για να σηματοδοτήσουν τα 100ά γενέθλια του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury), αν ζούσε, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους και στις 22 Αυγούστου διοργανώνουν έναν εικονικό μαραθώνιο ανάγνωσης του μυθιστορήματός του «Φαρενάιτ 451». Οι ηθοποιοί Ουίλιαμ Σάτνερ και Ρέιτσελ Μπλουμ, συγγραφείς όπως ο Νιλ Γκάιμαν και δεκάδες άλλες διασημότητες θα παρουσιάσουν ή θα διαβάσουν αποσπάσματα της νουβέλας-ορόσημο του 1953, μιας νουβέλας που προειδοποιεί για τον κίνδυνο λογοκρισίας της σκέψης και της γνώσης, καίγοντας βιβλία.

«Αυτά τα αποσπάσματα και κάποια από διάσημους συμμετέχοντες θα μονταριστούν σε ένα συνεχές διάβασμα του βιβλίου, με αποτέλεσμα μια τετράωρη διασκέδαση που είναι τροφή για σκέψη. Κάποιοι θα διαβάσουν από το σπίτι τους, άλλοι από τη γενέτειρά τους» ανέφεραν, σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του Read-a-Thon (από το marathon), το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο https://raybradburyreadathon.com/, στις 22 Αυγούστου, στις 4:30 μμ EST και θα αναμεταδίδεται εκεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Φαρενάιτ 451» επελέγη και λόγω της αφοσίωσης του ίδιου του Μπράντμπερι στις βιβλιοθήκες. «Όλη μου η εκπαίδευση ήταν στις βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες ήταν στο κέντρο της ζωής μου, εντελώς. Μιας και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω σε κολέγιο, από 18 χρόνων πήγαινα στη βιβλιοθήκη τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και αποφοίτησα από τη βιβλιοθήκη σε ηλικία 28 χρόνων» είχε πει ο ίδιος.

Ο Ρέι Μπράντμπερι, οποίος τιμήθηκε με Πούλιτζερ και με το National Medal of Arts, πέθανε το 2012, στα 91 του.

Κάποια από τα αποσπάσματα θα διαβαστούν από το κτήριο της πρώην Carnegie Library στο Ουόκεγκαν του Ιλινόις, την τοπική βιβλιοθήκη του ίδιου του Μπράντμπερι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το “Φαρενάιτ 451”, μια προειδοποιητική δυστοπική νουβέλα για το κόστος της απάθειας και τη δύναμη της περιέργειας, είναι ένα από τα βιβλία που περισσότερο δανείζεται ο κόσμος σε όλες τις βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ» υπογράμμισαν οι οργανωτές του μαραθώνιου ανάγνωσης. «Οι επισκέπτες του Read-a-Thon θα ανακαλύψουν -ή, θα ανακαλύψουν εκ νέου- αυτή τη λυτρωτική νουβέλα που και σήμερα είναι όσο δυνατή ήταν τότε που γράφτηκε για πρώτη φορά» τόνισαν.

Αξιομνημόνευτη είναι η κινηματογραφική μεταφορά της από τον Φρανσουά Τριφό το 1966 με την Τζούλι Κρίστι και τον Όσκαρ Βέρνερ, ενώ το 2018 τη μετέφερε στη μεγάλη οθόνη για την HBO ο Ραμίν Μπαχράνι.
   

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης