Η μακροχρόνια έρευνα της ομάδας ντιζάινερ, προγραμματιστών και ερευνητών στο Κέντρο Σχεδιασμού της DT, στη Βόννη, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, κατέληξε στο ότι ακόμη και πριν απο την πανδημία του COVID-19 «το να μένεις στο σπίτι είναι το καινούργιο “βγαίνω έξω”».

Αυτό το συμπέρασμα οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας του «Ψηφιακού Λάιφ Στάιλ», μιας εμπειρίας τριών τάσεων που επρόκειτο να παρουσιαστεί στην εφετινή Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου. Λόγω του λουκέτου, η Εβδομάδα ακυρώθηκε και η DT ανέθεσε στο στούντιο Calvi Brambilla να «μεταφράσει» την ιδέα και τις τρεις τάσεις σε μια ψηφιακή έκθεση, την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί στο Fuorisalone Digital από 15 έως 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η DT ορίζει το «Ψηφιακό Λάιφ Στάιλ» ως έναν τρόπο να ζούμε σε έναν χώρο σχεδιασμένο να ικανοποιεί τις ανάγκες του καθενός, καθώς αυτός θα απολαμβάνει τη μέγιστη άνεση. «Οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται φωνητικά θα βελτιώσουν, πραγματικά, πολύ τη ζωή των πελατών μας, καθώς και τη δική μας. Αυτό, γιατί θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, και θα μπορούμε να διαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στα αντικείμενα τα οποία συνδέονται με έναν πιο φυσικό τρόπο» υπογράμμισε η Monica Dalla Riva, αντιπρόεδρος του τομέα Εμπειρία Πελατών και Ντιζάιν της DT.

Για τους ερευνητές, το «Ψηφιακό Λάιφ Στάιλ» οδηγεί στην ανάδυση τριών κεντρικών τάσεων: «Homedulgence» – σύνθετη λέξη από «home» και «indulgence» –, το ότι ο κόσμος μένει σπίτι του περισσότερο από ποτέ άλλοτε καθώς η εξέλιξη καινούργιων οικιακών τρόπων διασκέδασης και παροχής υπηρεσιών (γεύματα που παραδίδονται στο σπίτι, υπηρεσίες streaming) συνετέλεσαν στο να μετατρέψουν το σπίτι σε έναν χώρο συναρπαστικών και άκρως απολαυστικών εμπειριών.

«Soft Digital», η επιθυμία να είναι απαρατήρητη η τεχνολογία στο σπίτι ή τουλάχιστον η παρουσία της να είναι πιο ήπια. Τέλος, «Esports as Game Changer», το οποίο τιμά τη ριζική μεταμόρφωση των βιντεοπαιχνιδιών, την τελευταία εικοσαετία (πλέον, τις εμπειρίες αυτές μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια μαζί).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει το Design Center της DT, τα σενάρια του σπιτιού του μέλλοντος μπορούν να αποκτήσουν σάρκα και οστά μόνον όταν οι ντιζάινερ και οι ειδικοί εξέλιξης της τεχνολογίας συνεργαστούν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το Designboom, οι «ψηφιακοί αρχιτέκτονες» από το ιταλικό στούντιο Calvi Brambilla επισήμαναν: «Τα πάντα μένει να εφευρεθούν, γιατί πρέπει να πραγματοποιηθεί  η οριστική μετάβαση στο ίντερνετ των πραγμάτων και μόνον τότε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε πώς ο κόσμος με την αυθόρμητη συμπεριφορά του θα αντιδράσει, στην πραγματικότητα, στα νέα νοήμονα αντικείμενα. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών οδηγεί πάντα σε μη αναμενόμενα αποτελέσματα: για παράδειγμα, όταν γεννήθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνονταν το εργαλείο προτίμησης των πολιτικών για να επικοινωνήσουν και κανείς δεν σκεφτόταν το επάγγελμα του influencer».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης