Αρκαδία - Τζουμέρκα: Δημοτικά σχολεία χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 12:24
Αρκαδία - Τζουμέρκα: Δημοτικά σχολεία χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία
Δύο δημοτικά σχολεία, στον Άγιο Πέτρο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στο Ελληνικό Βορείων Τζουμέρκων, χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, στην Αρκαδία, κατασκευάστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο 1900-1906. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Καλλία και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της δωρεάς Συγγρού.

Πρόκειται για ισόγειο νεοκλασικό λιθόκτιστο κτήριο, που στεγάζεται με δίρριχτες κεραμοσκεπές. Διατηρείται σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο έχουν γίνει ποικίλες επεμβάσεις κατά καιρούς που έχουν αλλοιώσει εν μέρει την αρχική μορφή του. Σήμερα το κτήριο δεν λειτουργεί.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του σχολείου ως μνημείου, καθώς είναι χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτηρίου των αρχών του 20ού αιώνα και έχει ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική αξία.

Το Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων βρίσκεται στα νότια του Νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με λιθόκτιστους τοίχους που έχει χτιστεί τη δεκαετία του '30. Σήμερα στεγάζει στο ισόγειο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και στον όροφο μουσείο σύγχρονης τέχνης με γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και έργα άλλων καλλιτεχνών.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού, καθώς αποτελεί αξιόλογο δείγμα σχολικού κτηρίου, που διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής, και ένα από τα ελάχιστα σχολικά κτήρια της δεκαετίας του '30 που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Μνημείο και ο μητροπολιτικός ναός του Πύργου

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ομόφωνα ως μνημείο.

Ο ναός, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, θεμελιώθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1897 στην ίδια θέση προϋπάρχοντος ναού που καταστράφηκε το 1886 από ισχυρό σεισμό. Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε το 1906. Πρόκειται για τρίκλιτη λιθόκτιστη βασιλική με δύο καμπαναριά.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 13:47