Δύο σπουδαία έργα του Ελ Γκρέκο παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη προς δανεισμό στο Grand Palais, για τις ανάγκες της έκθεσης «Greco», που παρουσιάζεται στο Παρίσι.

Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, την πρώτη που διοργανώνεται στη Γαλλία για το έργο του Έλληνα αναγεννησιακού ζωγράφου, η οποία παρουσιάζει την πορεία του από την Κρήτη στο Τολέδο και επιχειρεί να επανεξετάσει τον ρόλο του στην τέχνη του 20ού αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Προσκύνηση των Μάγων».

Στην επιβλητική νοτιοανατολική γκαλερί του παριζιάνικου ιδρύματος θα εκτεθούν πάνω από 60 έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από 47 Μουσεία και συλλογές από την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά.

Ανάμεσα σε αυτά και δύο έργα από την πρώιμη περίοδό του, φιλοτεχνημένα ενόσω ακόμα ο ζωγράφος βρισκόταν στην Κρήτη, που περιλαμβάνονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, στο τμήμα βυζαντινής τέχνης: «Ο Λουκάς ζωγραφίζει τη Παναγία» (έντονες οι βυζαντινές επιρροές σε αυτή την εικόνα που χρονολογείται ανάμεσα στα 1560-1567) και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (περισσότερο δυτικότροπο έργο, που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στα 1565-1567).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» στην προθήκη του Μουσείου Μπενάκη

Τα δύο έργα ταξίδεψαν με δύο διαφορετικές πτήσεις από την Αθήνα στο Παρίσι, για ευνόητους λόγους, ενώ τους δύο συνοδούς τους ακολούθησαν εκπρόσωποι της μεταφορικής εταιρείας αλλά και αστυνομικοί σε όλη τη διαδρομή από το Μουσείο Μπενάκη μέχρι το αεροπλάνο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης