ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρα έναρξης

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Η παράσταση αυτή του «Δον Κιχώτη», ανεβασμένη από τον Γιάννη Καραχισαρίδη, βασίζεται στο μνημειώδες έργο του Θερβάντες, δεν στέκεται όμως μόνο σ’αυτό. Πρόκειται για μια νέα διασκευή, που συσχετίζει τη ζωή και τη δράση του συγγραφέα, με τη ζωή και τη δράση του ήρωά του, Δον Κιχώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δον Κιχώρη παίζει ο Γιώργος Κιμούλης, το Σάντσο ο Δημήτρης Πιατάς και τη Δουλτσινέα η Κλειώ – Δανάη Οθωναίου. Τη σύνθεση των τραγουδιών έχει αναλάβει ο Θάνος Μικρούτσικος και τους στίχους η Αγαθή Δημητρούκα. Τα σκηνικά ο Πάβελ Ντομπρίσκυ και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ.

Η θεατρική παράσταση Δον Κιχώτης, βασισμέση στο μνημειώδες έργο του Θερβάντες, παρουσιάζεται στο Ηρώδειο στις 28 Ιουνίου από  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, τον Δον Κιχώτη παίζει ο Γιώργος Κιμούλης και τον Σάντσο ο Δημήτρης Πιατάς.

Η παράσταση βασίζεται μεν στο έργο του Θερβάντες, δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Πρόκειται για μία νέα διασκευή, που συσχετίζει τη ζωή και τη δράση του συγγραφέα-Θερβάντες με τη ζωή και τη δράση του ήρωά του-Δον Κιχώτη. «Η ζωή του ίδιου του Θερβάντες ήταν γεμάτη κακοτυχίες και αναποδιές. Πάντα όμως κατάφερνε να αντιμετωπίζει την κακή του τύχη με ένα φωτεινό βλέμμα.

Ετσι είναι και ο Δον Κιχώτης, ένα θλιμένος ήρωας ο οποίος αντιμετωπίζει την θλίψη του με γενναιότητα», τονίζει ο Γ. Καραχισαρίδης που έχει αναλάβει και τη δραματουργική επεξεργασία . «H αξία του Θερβάντες – πέραν του ταλέντου του – έγκειται και στο γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις προσωπικές του απογοητεύσεις και αποτυχίες και να μας δώσει έναν ήρωα που δεν απογοητεύεται, αλλά αντιθέτως μένει αλώβητος από τα χτυμήματα της μοίρας. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας θλιμμένος ήρωας αλλά ταυτόχρονα χαρούμενος μέσα στη θλίψη του».

Ο μύθος του έργου

Το έργο ξεκινάει με την αφήγηση του Θερβάντες στη Ναύπακτο το 1571 στην περίφημη ναυμαχία στην οποία τραυματίστηκε και έχασε το αριστερό του χέρι. Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να τον περιθάλψει ο σύντροφός του Αλόνσο (ο ηθοποιός που ερμηνεύει το Σάντσο Πάντσα).

Από εκεί αρχίζει και η κοινή τους πορεία στην πραγματική ζωή, μέσα από τα περιστατικά της οποίας ο συγγραφέας θα εμπνευστεί για να γράψει για τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο.

Το έργο είναι στην ουσία μία συνομιλία ανάμεσα στις πραγματικές περιπέτειες των δύο συντρόφων, του Θερβάντες και του Αλόνσο και τις μυθιστορηματικές περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του Σάντσο.

 

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ιδρύθηκε το 1997. Στεγάζεται στην Αίθουσα Τέχνης που βρίσκεται στο Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κοζάνης.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έχει παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όχι μόνο στην Κοζάνη και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις. Στους στόχους του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, η επαφή των πολιτών και της νεολαίας με την τέχνη του θεάτρου, τους νέους συγγραφείς, τους σκηνοθέτες, τους σκηνογράφους, τους μουσικούς και τους ηθοποιούς.

Ακόμη το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φροντίζει για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των τοπικών παραδοσιακών θεσμών. Μερικά από τα έργα που έχουν παρουσιαστεί είναι: Η Αγγέλα, Ο Μάγος του ΟΖ, Ειρήνη, Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή, Αθήνα-Μόσχα, Οι Ηλίθιοι, Η Γιαγιά μου η Ρούσα, Δείπνο με Φίλους.

 

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία Γιάννης Καραχισαρίδης

Σκηνικά Πάβελ Ντομπρίσκυ

Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ

Σύνθεση τραγουδιών Θάνος Μικρούτσικος

Στίχοι Αγαθή Δημητρούκα

Φωτισμοί Παναγιώτης Μανούσης

 

Ερμηνεύουν Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς, Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη.

 

Εισιτήρια

 

€50 (Διακεκριμένη)

€40 (Ζώνη Α)

€30 (Ζώνη Β)

€20 (Ζώνη Γ)

€15 (Μειωμένο –  Ζώνη Γ)

€15 (Άνω Διάζωμα)

€10 (Φοιτητικό)

€10 (ΑΜΕΑ)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης