Δωρεάν σεμινάριο σεναρίου στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 12:18
Δωρεάν σεμινάριο σεναρίου στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
Τα μυστικά αλλά και τις βασικές αρχές του σεναρίου θα διδάξουν οκτώ καταξιωμένοι δημιουργοί, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στο ταχύρρυθμο δωρεάν σεμινάριο που διοργανώνει η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας.

«Ο δήμος μας συνεχώς αναζητά νέους τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των δημοτών γιατί η επένδυση στην πνευματική καλλιέργεια και τον πολιτισμό παραμένει για εμάς μια ανοιχτή πρόκληση», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ από τον δήμο μιλούν για «ευκαιρία» που δίνεται στους δημότες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του σεναρίου σε αυτό το διήμερο σεμινάριο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πως η Ένωση ήδη από το 2004-5 διεξάγει σεμινάρια. «Εφέτος μας κάλεσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επειδή είχε ακούσει καλά λόγια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μας πρότεινε συνεργασία». Πρόκειται δηλαδή για μια προσφορά της Περιφέρειας προς κάποιους δήμους, σημειώνει ο κ. Κακαβάς. Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος κι ένας εκ των εισηγητών του σεμιναρίου, «θα θέλαμε να καλύψουμε μεγαλύτερο εύρος στους δήμους και ελπίζουμε ότι αυτό το σύμφωνο συνεργασίας θα ανανεωθεί και για την επόμενη χρονιά».

Αναφερόμενος στην επιτυχία τέτοιου είδους σεμιναρίων και σχετικά με την ανταπόκριση του κοινού, ο ίδιος τονίζει ότι «το σενάριο είναι πολύ ειδικό είδος». Υπάρχουν όμως όπως εξηγεί και κάποιοι παράγοντες που ορίζουν την επιτυχία αυτών των σεμιναρίων: «Εξαρτάται σίγουρα από την προβολή και προώθηση του εκάστοτε σεμιναρίου, επίσης από την περίοδο διεξαγωγής του καθώς και από τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη σεναριακή ομάδα», τονίζει ο κ. Κακαβάς.

Μιλώντας για το σεμινάριο της Νίκαιας ο Αλέξανδρος Κακαβάς αναφέρει πως πέραν των τριών βασικών δραματουργικών μαθημάτων για το πώς δηλαδή αναπτύσσεται μια ιδέα, ποια είναι η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι διάλογοι- η φάση δηλαδή της δραματουργίας, έχει επιπλέον εισηγήσεις από τους ομιλητές, όλοι τους καταξιωμένοι ενώ μερικοί από αυτούς έχουν στο ενεργητικό τους 25-30 τηλεοπτικές σειρές.

Οι θεματικοί άξονες που θα αναπτυχθούν σε αυτό το διήμερο σεμινάριο σεναρίου είναι οι εξής:

Από την αρχική ιδέα στην ιστορία, Ανάπτυξη της ιστορίας, Προϊστορία (το παρελθόν του ήρωα), Σκαλέτα του σεναρίου, Δομή και πλοκή, Ομαδική συνεργασία, κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, Χαρακτήρες και συγκρούσεις [χαρακτήρων], Γένεση, ανάπτυξη και εξέλιξη χαρακτήρων, Διάλογοι, υπαινιγμοί και σιωπές, Τα είδη του σεναρίου, Μικρού και μεγάλου μήκους, Δράμα, κωμωδία και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις, Τα αρχέτυπα και η συμβολή τους στη συγγραφή του σεναρίου, Δημιουργώντας χαρακτήρες - σύμβολα, Το τρίγωνο της δημιουργίας: Παραγωγή-Σενάριο-Σκηνοθεσία, Θέατρο και σενάριo: ομοιότητες και διαφορές, Αξιολόγηση και ανάλυση του σεναρίου, Κινηματογράφος και τηλεόραση, Η σειρά συνεχείας και η σειρά αυτοτελών επεισοδίων, Διασκευή λογοτεχνικού έργου, Το σενάριο στο documentaire (έρευνα και τεκμηρίωση), Πραγματικότητα και Δραματουργία [ή πώς γίνεται σενάριο μια πραγματική ιστορία], Docudrama και biopic, Το σενάριο στη διαφήμιση, Προβολή και προώθηση, Διαγωνισμοί και σεμινάρια, Πνευματικά δικαιώματα, Δικαιώματα του σεναριογράφου.

Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π.Τσαλδάρη 10) από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Δεκεμβρίου

10.00 Ώρα προσέλευσης

10.30 - 12.00

Βασικές αρχές

Από την αρχική ιδέα στην ιστορία
Ανάπτυξη της ιστορίας
Προϊστορία (το παρελθόν του ήρωα)

Ηλίας Φλωράκης

12.00 - 13.30

Δομή και πλοκή

Βασίλης Σπηλιόπουλος

13.30-15.00

Χαρακτήρες και συγκρούσεις [χαρακτήρων]

Γένεση, ανάπτυξη και εξέλιξη χαρακτήρων

Διάλογοι, υπαινιγμοί και σιωπές

Ρένα Ρίγγα

15.30 - 17.00

Δημιουργώντας χαρακτήρες: Θέατρο και σενάριο. Ομοιότητες και διαφορές.

Αξιολόγηση και ανάλυση σεναρίου.

Η συμβολή τους στη βελτίωση του έργου.

Τα Εργαστήρια Σεναρίου και η χρησιμότητά τους.

Θάνος Τσάμπας

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Δεκεμβρίου

10.00 Ώρα προσέλευσης

10.30 - 12.00

Τα είδη του σεναρίου

Δράμα, κωμωδία και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις. Τα αρχέτυπα και η συμβολή τους στη συγγραφή του σεναρίου.

Αλεξάνδρα Μπελεγράτη

12.00 - 13.30

Κινηματογράφος και τηλεόραση

Η σειρά συνεχείας και η σειρά αυτοτελών επεισοδίων

Μικρού και μεγάλου μήκους

Διασκευή λογοτεχνικού έργου

Άννα Χατζησοφιά ή Αλέξανδρος Κακαβάς

13.30 - 15.00

Το σενάριο στο documentaire (έρευνα και τεκμηρίωση).

Ομαδική συνεργασία.

Οι προφορικές μαρτυρίες στο ντοκιμαντέρ.

Μεθοδολογία προσέγγισης και τεκμηρίωσης.

Πραγματικότητα και Δραματουργία (ή πώς γίνεται το σενάριο μια πραγματική ιστορία).

Docudrama και biopic

Νατάσα Μποζίνη

15.30 - 17.00

Προώθηση του σεναρίου

Το τρίγωνο της δημιουργίας: Παραγωγή-Σενάριο-Σκηνοθεσία

Πνευματικά δικαιώματα

Δικαιώματα, ηθικό και εκμετάλλευσης του σεναριογράφου

Αλέξανδρος Κακαβάς ή Δημήτρης Σοφιανόπουλος


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, 12:18