Η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας ήταν το αντικείμενο πρόσφατης επίσκεψης του διευθύνοντος συμβούλου της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Commission), Dr. Jasser Suleiman Al-Harbash στη χώρα μας, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προ έτους είχε υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας και πλέον υφίσταται συμφωνία διοργάνωσης Εβδομάδων Πολιτισμού στις δύο χώρες και προωθείται η συνδιοργάνωση εκθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι, όπως επισημαίνει ο Dr. Jasser Suleiman Al-Harbash, η ανάδειξη του πολιτισμού και της Εθνικής Κληρονομιάς αμφοτέρων των χωρών και να διερευνηθούν τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα, ως προς μία σειρά διμερών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, η Πολιτιστική Συνεργασία, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβλέψεις για ανταλλαγές και διαμοίραση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικών φεστιβάλ και σύγχρονου πολιτισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Dr. Jasser Suleiman Al-Harbash, CEO του Heritage Commission, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προσδοκά η Επιτροπή Πολιτιστικής Kληρονομιάς από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

 Η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας μέσω αξιόλογων επιστημονικών συνεργασιών με διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια και να δημιουργήσει κοινές ευκαιρίες και πρωτοβουλίες στον τομέα της κληρονομιάς.

 Ποιο είναι το όραμα συνεργασίας σας για τις δύο χώρες;

 Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα είναι επωφελής για την υποστήριξη της έρευνας και της διάδοσης των επιστημονικών μελετών και ευρημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τα δύο μέρη διαθέτουν τεχνογνωσία και επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα.

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των 2 χωρών;

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι η συμβολή των πολιτισμών λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης στην καρδιά των ηπείρων του κόσμου, που συνδέει τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα.

Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο στην ιστορία ότι η Αραβική Χερσόνησος συνδέθηκε με τους γείτονές της στον Παλαιό Κόσμο σε όλες τις πολιτικές, πολιτισμικές και εμπορικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων σχέσεών της με την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τις καλλιτεχνικές επιρροές σε πολλά αρχαία αρχαιολογικά ευρήματα και τη νομισματική που έχουν ανακαλυφθεί.

 Ποιος είναι ο σκοπός σας κατά την τελευταία επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

 Στόχος μας είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, με παράλληλη ανάπτυξη ικανοτήτων και διερεύνηση της συνεργασίας στον τομέα των αρχαιολογικών ανασκαφών.

 Η Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας. Ποια είναι η στόχευσή σας για το μέλλον;

 Το όραμα της επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι «Τιμώντας την κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας ως εθνικό και διεθνή πολιτιστικό θησαυρό», όπου δίνεται προτεραιότητα στην ενεργό διαχείριση μιας βάσης περιουσιακών στοιχείων, με έμφαση στη διατήρηση και ενεργοποίηση (δηλαδή, τη ζωντανή κληρονομιά) της κληρονομιάς ως διεθνούς τουριστικού μαγνήτη. Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι επίσης ένα επιθυμητό κομμάτι σταδιοδρομίας για αφοσιωμένους και παθιασμένους Σαουδάραβες, οι οποίοι όλοι δεσμεύονται να εκπληρώσουν τη φιλόδοξη εντολή προστασίας και αποκατάστασης, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση κτιρίων αστικής κληρονομιάς. έρευνες, ανασκαφές και αρχαιολογικές μελέτες· λειτουργία και επένδυση σε μνημεία εθνικής κληρονομιάς· και καταχώριση και διαχείριση μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που έχουν χαρακτηριστεί από το Βασίλειο.

Τι σας οδήγησε στην Ελλάδα;

Η Ελληνική Κληρονομιά αφορά έναν αρχαίο πολιτισμό που είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική και η τέχνη γενικότερα, μαζί με γνώση που μας κληροδότησαν αρχαίοι ιστορικοί που συμβάλλοντας στη μελέτη, την ιστορική τεκμηρίωση και τη χαρτογράφηση διαφόρων τόπων στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης