Η προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού και η αναγνώριση της δημιουργικής δουλειάς όσων προωθούν μέσα το έργο τους την ακριτική Δράμα, τονίζοντας την πλούσια ιστορία της και τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο της, βραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ», με αφορμή τη διοργάνωση του δεύτερου κατά σειρά φωτογραφικού διαγωνισμού, με θέμα «Τα πέτρινα γεφύρια της Δράμας».

Ο Νίκος Καραμπετάκης, που με το φωτογραφικό του φακό αποτύπωσε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της Δράμας, κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού που συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια μιας σεμνής και συγκινητικής εκδήλωσης που παρουσίασε ένας καλός φίλος της Δράμας, ο δημοφιλής συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, τα στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ απένειμαν τα βραβεία του 2ου φωτογραφικού διαγωνισμού, τιμώντας ταυτόχρονα ανθρώπους που με το έργο τους όχι μόνο συνέβαλαν στην προβολή της Δράμας, αλλά γενικότερα δημιούργησαν και διέπρεψαν στον επαγγελματικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό τιμήθηκε ως φωτογράφος της χρονιάς ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου, για τη συνεισφορά του με εξαιρετικές φωτογραφίες στο ιδιαίτερα καλαίσθητο λεύκωμα «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της».

Επίσης, απονεμήθηκαν δύο ακόμα βραβεία: 1. Στον πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού Βιομηχανικού Συνεταιρισμού «Μενοίκιο» Βασίλη Μενελεκλή, ο οποίος ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση, στην ελληνική αγορά, του κατσικίσιου γάλακτος και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια ο συνεταιρισμός ν’ αποτελεί πρότυπο σχήμα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων. 2. Στον καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Γρανάδας, Μόσχο Μορφακίδη, για τη στήριξη και η προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο και την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, που παρουσίασε ο Γιάννης Ξανθούλης, έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση των φωτογραφιών από την μελέτη αναπαλαίωσης του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος Αναστασιάδη από τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ σημαντικό για την ιστορία της Δράμας έργο.

Διασώζοντας το «μαρμάρινο σπίτι»

Το συγκρότημα Αναστασιάδη αποτελεί πλέον ένα από τα λιγοστά σωζόμενα αρχοντικά της Δράμας ή αλλιώς το «μαρμάρινο σπίτι» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, λόγω της ιδιαίτερης τοιχοδομής του από πελεκητούς μαρμάρινους κύβους και των μαρμάρινων κιόνων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στην είσοδο του αρχοντικού με τις λεπτομέρειες των λιονταριών στη βάση τους.

Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, πέρα από το αρχοντικό, συμπεριλαμβάνει την καπναποθήκη και τη μοναδική αυλή του μπροστά στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης οι χώροι αυτοί αγοράστηκαν από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και θα αξιοποιηθούν για ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Εκτός των άλλων, θα φιλοξενήσει και μια μοναδική μόνιμη έκθεση πολυάριθμων φωτογραφικών μηχανών απ’ όλο τον κόσμο του ιδρυτή της ΚΥΚΛΩΨ, Άρη Θεοδωρίδη, ενός συγχρόνου ευπατρίδη, από τους σημαντικότερους σήμερα Έλληνες ναυπηγούς – μηχανικούς, ο οποίος μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες φιλοδοξεί να ενισχύσει την πολιτιστική δράση και παρουσία της πόλης στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, το σημαντικό αυτό βήμα γιορτάστηκε πέρυσι, με την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού φωτογραφίας, με θέμα τη φωτογράφηση των χώρων του συγκροτήματος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε φωτογράφους από τη Δράμα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε πολλούς κατοίκους να διαβούν το κατώφλι του αρχοντικού και ίσως για πρώτη φορά να δουν από κοντά το εσωτερικό του αφήνοντας τη μνήμη να κάνει ένα ταξίδι μέσα στον 20ό αιώνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΥΚΛΩΨ θεσμοθέτησε κι ένα βραβείο αξίας 4.000 ευρώ, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μικρού μήκους του εθνικού προγράμματος που αφορά στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης