Ανακοινώθηκε σήμερα από το Χορευτικό Θέατρο του Βούπερταλ ο θάνατος της Γερμανίδας χορογράφου και χορεύτριας Philippine “Pina” Bausch, σε ηλικία 68 ετών.

Η Pina Bausch γεννήθηκε το 1940 στο Σόλινγκεν της Γερμανίας. Αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες χορογράφους παγκοσμίως, ενώ άσκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη και διάδοση του «Tanztheater» (χοροθέατρο). Ήταν καλλιτεχνική Διευθύντρια και χορογράφος του “Tanztheater Wuppertal Pina Bausch company”, το οποίο έδρευε στο Βούπερταλ και αποτελεί ένα θέατρο του οποίου το ρεπερτόριο περιλαμβάνει πολλές πρωτότυπες χορογραφίες και έχει περιοδεύσει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το χορό η Bausch ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Το 1955 ξεκίνησε τις σπουδές της στην ακαδημία «Folkwang» υπό την καθοδήγηση ενός σημαντικότατου χορογράφου του Κουρτ Γιόος, ο οποίος θεωρείτε και ένας από τους ιδρυτές του Γερμανικού Εξπρεσιονιστικού χορού.

Με την αποφοίτηση της το 1960, κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη. Εκεί καθηγητές της ήταν ο Anthony Tudor, ο José Limón και ο Paul Taylor. Κατά την παραμονή της στη Νέα Υόρκη η Μπάους χόρεψε με διάφορα σχήματα και κατάφερε να γίνει μέλος του μπαλέτου της Metropolitan Opera.

To 1962 εντάσσεται σαν σολίστ στο Folkwang Ballett Company του Κουρτ Γιόος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε το δεξί του χέρι σε πολλές από τις χορογραφίες. Έτσι το 1968 χορογραφεί το πρώτο της κομμάτι και το 1969 αναλαμβάνει καλλιτεχνική διευθύντρια.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1972, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του τότε «Wuppertal Opera Ballet» (στην συνέχεια θα ονομαστεί «Tanztheater Wuppertal Pina Bausch»).

Χαρακτηριστικό της δουλειάς της ήταν το «πάντρεμα» του χιούμορ με τη λύπη, η σχέση του θηλυκού με το αρσενικό. Τα κομμάτια της αποτελούνται από μικρές ενότητες διαλόγου και δράσης, συχνά σουρεαλιστικού χαρακτήρα.

Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης