«Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 01:46
«Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ

Θέατρο Χώρα – Σκηνή Νέα Χώρα

ΓΙΑ 20 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!

 

Το θέατρο ΧΩΡΑ παρουσιάζει από την 1η Οκτωβρίου 2009 και για 20 μόνο παραστάσεις, το αριστούργημα του Σάμουελ Μπέκετ «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ», σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου και σε καινούρια μετάφραση του Διονύση Καψάλη.

Η Μίνα Αδαμάκη και ο Ερρίκος Λίτσης, δύο ηθοποιοί που έχουν διαγράψει διαφορετική πορεία, συναντιούνται στη σκηνή της Νέας Χώρας για να ερμηνεύσουν την Γουίνυ και τον Γουίλυ, σε μια παράσταση που προσεγγίζει το κλασικό μπεκετικό έργο μέσα από μια νέα, σύγχρονη σκοπιά. Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία επιχειρούν μια πρωτότυπη εκδοχή του έργου «ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ». Στην καινούρια αυτή ανάγνωση το έργο αντιμετωπίζεται ως...

 

Ένα πείραμα.

Μεσήλικη γυναίκα κλεισμένη σε δωμάτιο παρακολούθησης με μοναδική συντροφιά τον σχεδόν αμίλητο σύζυγό της. Όλα είναι εναντίον της: παγιδευμένη ως τη μέση· τα λιγοστά της αντικείμενα φθίνουν· οι λέξεις στερεύουν· ο σύζυγός της, παρά τις επίμονες παρακλήσεις της, αρνείται να επικοινωνήσει. Η γυναίκα, όμως, επιμένει να ονομάζει την κόλαση που ζούνε «παράδεισο» και τις ατελείωτες μέρες ρουτίνας «ευτυχισμένες».

 

Η ιδιαίτερη σκηνοθεσία και σκηνογραφία τοποθετεί τον θεατή στη θέση του παρατηρητή ενός ιδιότυπου reality show. Το μπεκετικό ζευγάρι είναι κλεισμένο σε ένα στούντιο-κουτί που το μπροστινό του μέρος είναι μια μεγάλη τζαμαρία. Οι φωνές τους μεταφέρονται στον έξω χώρο μέσω μικροφώνων. Τέσσερις κάμερες τους παρακολουθούν διαρκώς και οι εικόνες τους με ζωντανό μοντάζ προβάλλονται σε οθόνες.

 

Το εμβληματικό έργο του Μπέκετ, ιδωμένο σαν τον επώδυνο σωφρονισμό μιας γυναίκας που –από ευπρέπεια, από συνήθεια, από ενοχή– αδυνατεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Πόσες δοκιμασίες θα χρειαστούν, ώσπου να πάψει να συγκαλύπτει την πραγματικότητα φλυαρώντας και να ζητήσει ειλικρινά βοήθεια;

 

ΔΙΑΝΟΜΗ :

Γουίνυ: Μίνα Αδαμάκη

Γουίλυ: Ερρίκος Λίτσης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Σκηνικό - Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Ψυχογυιού

Βοηθός σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου

 

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος - Λυκόφως ΑΜΚΕ

Αμοργού 20, Κυψέλη                              

210- 8673945

www.coyot.gr

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 01:46