Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και των καλλιτεχνών στη σημερινή εποχή; Οι φοιτητές των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας απαντούν σε αυτό το ερώτημα μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα και με κύριο οδηγό τους το συναίσθημα, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Why Cinema Now?», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το παρών έδωσαν ο κ. Γιάννης Χρυσάφης, μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Κορδομενίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, Κυριάκος Κατζουράκης.

Θυμός, τρυφερότητα, χιούμορ, πόνος, ειρωνεία, λυρισμός, καθώς και ένταση στη σύνθεση και το χρώμα συνδυάζονται σε μία συνειρμική, σαφή αλλά και μεταφορική καλλιτεχνική προσέγγιση μέσα από τη ματιά νέων ανθρώπων, που αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους σε έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και σε χαρακτικά, βίντεο και κατασκευές. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μάριον Ιγγλέση, έκανε λόγο για το ελπιδοφόρο μήνυμα που περνά η έκθεση: «Μεγαλώνουμε σε μια χώρα όπου οι νέοι άνθρωποι θεωρούνται ‘’μικροί’’, σε έναν τόπο όπου δεν τους ακούν, ενώ θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Η έκθεση αυτή αποπνέει την αισιοδοξία ότι υπάρχει ελπίδα οι μεγαλύτεροι να λάβουν το μήνυμα των νεότερων». Με τη σειρά του, ο κ. Χρυσάφης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά και της διευθύντριας Δέσποινας Μουζάκη, τόνισε: «Το ‘’Why Cinema Now?’’, το φετινό ερώτημα του Φεστιβάλ, τίθεται και εκτός του κινηματογραφικού κόσμου. Οι φοιτητές με την έμπνευσή τους δίνουν απαντήσεις. Τα έργα τους έχουν αγωνία, ένταση, χιούμορ, θυμό και προκαλούν εκτός από αισθητική απόλαυση ενεργοποιώντας τη σκέψη μας, έτσι ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κατζουράκης έθεσε ως κεντρικό ζητούμενο της έκθεσης τη σχέση της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο: «Ο κινηματογράφος, αν και λαϊκή τέχνη, είναι ‘’ακριβό σπορ’’, σε αντίθεση με τη ζωγραφική – συγκριτικά πάντα. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη έκθεση γίνεται αφορμή για να δούμε τους νέους ζωγράφους να τολμούν να κάνουν όσα δεν τολμούν οι κινηματογραφιστές για οικονομικούς λόγους». Ο κ. Κορδομενίδης επεσήμανε τα εξής: «Είμαστε χαρούμενοι που εγκαινιάζουμε την συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μια τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση, για την οποία ελπίζουμε ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων». Η έκθεση «Why Cinema Now?» θα διαρκέσει έως και τις 20 Νοεμβρίου, ενώ τα έργα είναι αναρτημένα ως γιγαντοαφίσες στις στάσεις των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης