28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΕΩΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μαλισιόβα «Καθ’ οδόν» αποτελεί μια οδοιπορία στην ελληνική φύση, ένα οδοιπορικό στα μυστικά του ελληνικού τοπίου, μια όδευση διαφυγής από την αστική οδοποιία και αποκαλυπτική έξοδο στον κόσμο των μονοπατιών και των δρομίσκων, εκεί όπου η διάνοιξη δρόμου υπηρετεί μια ζωτική αναγκαιότητα και δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα της οχηματοκρατίας του άστεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση του Β. Μαλισιόβα, «όλα είναι δρόμος», καταπώς θα ’λεγε και ο Παντελής Βούλγαρης. Κάθε δρομάκι, μονοπάτι, στενό αποτελεί αφορμή για σκέψεις. Όλα δεμένα με το φυσικό περιβάλλον, μοιάζουν να αποτελούν προοίμια (οίμος στα αρχαία ελληνικά είναι ο δρόμος) μιας πορείας -αν δούμε τον δρόμο εκτατικά-, ή μιας εισόδου στα μυστήρια της φύσης, αν τον δούμε στην κατάληξή του. Κάθε δρόμος είναι τρία πράγματα: αρχή πορείας, οδοιπορία, τέρμα. Αναλογικά, η ίδια η ζωή είναι αυτά τα τρία πράγματα. Άλλοτε το τέρμα είναι γνωστό, άλλοτε πιθανό, άλλοτε άγνωστο.

Οι δρόμοι της ζωής, όπως και οι δρόμοι του Β. Μαλισιόβα, δείχνουν πεπατημένοι, έχουν γνωστές αφετηρίες, αλλά και στις δύο περιπτώσεις άδηλα τέρματα, ακόμη κι εκεί όπου το τέρμα μοιάζει ξεκάθαρο. Γιατί, καθώς βλέπεις το μονοπάτι να καταλήγει στην αυλή ενός ξωκλησιού, αναρωτιέσαι: εκεί είναι άραγε το τέρμα ή η αφετηρία; Η πορεία είναι από τον θεατή προς το αντικείμενο ή αντίστροφα;

Κάθε καλλιτεχνική φωτογραφία έχει το χάρισμα να εμβάλλει σε σκέψεις. Όταν οι σκέψεις οδηγούν σε αναστοχασμό, όπως οι φωτογραφίες του Β. Μαλισιόβα, τότε εισάγουν σε έναν άλλο δύσβατο δρόμο: στην οδό της φιλοσοφίας με τις δαιδαλώδεις και σκοτεινές πολλές φορές ατραπούς.
Η έκθεση «Καθ’ οδόν» συνιστά αισθητικό και διανοητικό στίβο στον οποίο συνιστάται να βαδίσει κανείς ως οδοιπόρος της τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Τράπαλης

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Βασίλης Μαλισιόβας σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Κοινωνική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων. Έχει πραγματοποιήσει πάμπολλα ταξίδια στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, δημοσιεύοντας αντίστοιχα άρθρα.

Ο ΑΓΚΥΡΑ Πολυχώρος έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, στις 19:30, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Μαλισιόβα με τίτλο «Καθ’ οδόν».
Η έκθεση σας προτρέπει να γίνετε συνοδοιπόροι σε ένα διαφορετικό ταξίδι σε μονοπάτια της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ο καθένας ένα δρόμο που κάποτε έχει διαβεί…

Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 έως Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες έκθεσης: 11:00 π.μ. έως 19:00 (Σάββατο έως 16:00)
Ημέρες έκθεσης: Δευτέρα έως Σάββατο
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓΚΥΡΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ: Σόλωνος 124 και Εμμ. Μπενάκη, τηλ: 210 383 7540

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης