Έκθεση για την κοινή πολιτιστική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 06:36
Έκθεση για την κοινή πολιτιστική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας
Το στίγμα της κοινής πολιτιστικής πορείας Ελλάδας και Ιταλίας, που καθόρισε και διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνει η έκθεση «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας», που θα παρουσιαστεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η έκθεση, που ξεκίνησε από την Ιταλία με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, έρχεται στη χώρα μας την περίοδο που τη σκυτάλη έχει αναλάβει, διαδοχικά, η Ιταλία.

«Το ευρωπαϊκό αυτό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες συμπορεύτηκαν με κοινό παρονομαστή τις πολιτιστικές τους αξίες, την ιστορία, τη θρησκεία και την τέχνη, φιλοδοξεί να διηγηθεί η παρούσα έκθεση, τιμώντας το ανήσυχο πνεύμα, τη δημιουργική δύναμη και τη συνεχή αλληλεπίδραση των δύο χωρών, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που οφείλει να διέπει τις σχέσεις των λαών της Ενωμένης Ευρώπης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του μουσείου.

Πρόκειται για 23 έργα, που καλύπτουν ένα διάστημα 4.500 ετών, αντιπροσωπεύοντας τρεις μεγάλους προϊστορικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο (κυκλαδικό, μινωικό και μυκηναϊκό), εμβληματικά έργα του τέλους του 6ου π.Χ. αιώνα, όπως η κόρη από την Ακρόπολη ή ο κρατήρας του Ευφρονίου, το ανάγλυφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς» με τη στοχαστική έκφραση, «που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, καθώς παραπέμπει στο σκεπτικισμό με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σύγχρονες, αμφίσημες, πολιτικές καταστάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» και πολλά άλλα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 06:36