Το Κέντρο Τέχνης «Αποθήκη» στο Κάστρο της Παροικιάς άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο του 2004 και υποδέχτηκε περισσότερους από 400 καλλιτέχνες από 27 διαφορετικές χώρες για εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, διαμονή και συνέδρια.

Αυτή τη σεζόν φιλοξενείται η έκθεση «Κάθαρσις», την καινούργια δουλειά της Ζιζέλ Α. Λούψεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενάντια στο πλαίσιο των πρωτοφανών αλλαγών και αναταραχών στην Ελλάδα, ο όρος Κάθαρσις, όπως χρησιμοποιείται από τον Αριστοτέλη, έχει συγκεκριμένη σημασία. Χρησιμοποιείται στο έργο του Ποιητική για να περιγράψει την επίδραση που έχει η αρχαία τραγωδία στους θεατές, αναφέρεται στον εξαγνισμό και την κάθαρση των συναισθημάτων – από έλεος και φόβο – μέσω της επαφής και της εμπειρίας, μέσα από μια μορφή τέχνης ικανή να θεσπίσει συναισθηματική αλλαγή που έχει ως κατάληξη την ανανέωση και την επιστροφή στην ειρήνη.

Η Ζιζέλ Λούψεν, φωτογράφος, γεννημένη στην Ολλανδία, ειδικευόμενη στην εννοιολογική υποβρύχια φωτογραφία, είναι γνωστή στους Παριανούς λάτρεις της τέχνης, όχι μόνο για τον διάχυτο δυναμισμό της και την καθηλωτική αύρα της, αλλά επίσης και για την πετυχημένη έκθεσή της ‘Υδατóσημο’ που έκανε το ντεπούτο της στην Αποθήκη το 2008.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια, η Ζιζέλ, δημιουργεί θρυλικές υποβρύχιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη διφορούμενη ζώνη μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας. Αποδομώντας αυτό το θέμα σε υποβρύχιο περιβάλλον, είναι σε θέση να συλλάβει και να επεκτείνει το αντικείμενό της, να το εξανθρωπίσει, και να δημιουργήσει έναν αιθέριο και σουρεαλιστικό νέο κόσμο μέσα στον οποίο το ερμηνεύει. Εξετάζοντας το θέμα στο νέο του πλαίσιο, ο θεατής είναι σε θέση να βιώσει μια μυθική δύναμη μέσα από τον φακό της ανθρώπινης τρωτότητας προφυλασσόμενος από την παντοδυναμíα του χρόνου. Ως εκ τούτου, όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με τη δουλειά της Ζιζέλ, μια παρόμοια και εξίσου εντυπωσιακή εμπειρία λαμβάνει χώρα. Αντί να συνάγει την ομορφιά και τον πόνο μέσα από την ποίηση ή τη σκηνοθεσία, το έργο της δείχνει κάτι περισσότερο, κάτι πιο σπλαχνικό, μια ζωντανή στιγμή που μεταφέρεται μέσα στον χρόνο. Στο έργο της Κάθαρσις, η Ζιζέλ πλαισιώνει τη δουλειά της γύρω από μια θλιμμένη Ελλάδα και το υπάρχον ταραχώδες περιβάλλον της, παραλληλίζοντας την καθαρτική αναγέννηση της χώρας με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Το θέμα που υπογραμμίζεται εδώ, είναι αυτό της καταναγκαστικής εργασίας που αντιπροσωπεύει μια αντίσταση στην εξορία και την επιθυμία για αναμόρφωση μέσα από την επανάσταση. Ειδικευόμενη μέχρι στιγμής στα μυθικά αρχέτυπα γυναικών, σε ιστορίες και παραμύθια, η Ζιζέλ, ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, εκθέτοντας για πρώτη φορά μια σειρά παραστάσεων με αρσενικά αρχέτυπα .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν μια πραγματική πολίτης του κόσμου, τα έργα της έχουν εκτεθεί στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ελλάδα. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρεíας G.A.L. Photography. Εργάζεται και ζει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά αφιερώνει σημαντικό μέρος από τη ζωή της κάθε χρόνο στην Πάρο.

Η έκθεσή της Κάθαρσις, θα φιλοξενηθεί στην «Αποθήκη» από το Σάββατο 20 Ιουλίου μέχρι 16 Αύγουστου. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 20 Ιουλίου 21:00. Τις επόμενες μέρες οι ώρες λειτουργίας είναι 11:00 πμ – 13.30μμ & 19:30-23:00 καθημερινά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης