Έκθεση Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017, 23:04
Έκθεση Maria Lassnig: Το μέλλον επινοείται με θραύσματα του παρελθόντος
Η έκθεση «Maria Lassnig - Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος», θα φιλοξενηθεί από 7 Απριλίου έως 16 Ιουλίου, στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων, στο κτίριο Μεταξουργείου.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της αυστριακής κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Maria Lassnig, και θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και τον υπουργό Τεχνών και Πολιτισμού της Αυστρίας, Τόμας Ντρόντζα.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Χανς Ούλριχ Όμπριστ και αποτελεί το τελευταίο εκθεσιακό γεγονός που πρόλαβε να σχεδιάσει η ίδια η Μαρία Λάσνιγκ προσωπικά μαζί του, εστιάζει σε σημαντικά έργα που φωτίζουν τη σχέση της καλλιτέχνιδας με την αρχαιότητα, τη μυθολογία, το ρόλο της γυναίκας και το ελληνικό τοπίο.

Η Μαρία Λάσνιγκ επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα από τη δεκαετία του '50. Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα περίπου έργα που προέρχονται από το βασικό υποστηρικτή της έκθεσης, Ίδρυμα Maria Lassnig, καθώς και από τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αυστρίας, το Μουσείο Μοντέρας Τέχνης-Ίδρυμα Ludwig (Μumok), το μουσείο Albertina-Συλλογή Essl της Βιέννης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Johanneum του Γκρατς.

Τα έργα αναδεικνύουν τυπικά χαρακτηριστικά στο έργο της Μαρία Λάσνιγκ: την αυτοπροσωπογραφία και την ευαισθητοποίηση του σώματος που αποτελούν τον κεντρικό του πυρήνα, καθώς και τη ζωγραφική απόδοση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, τις απεικονίσεις ζώων και τοπίων. Σε μια πρωτότυπη επιλογή από το συνολικό έργο της, η έκθεση προβάλλει το εξαιρετικό και ιδιαίτερα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα της καλλιτέχνιδας, που αντιπαραθέτει την επιστήμη με μια υποκειμενική συναισθηματική ζωή, και τα μεσογειακά τοπία με φιγούρες από την αρχαία μυθολογία.

Η Λάσνιγκ έχει τιμηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα μουσεία, ιδρύματα και διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας που της απένειμε το 2013 τον Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της. Συμμετείχε στη documenta 7 (1982) και στη documenta 10 (1997) και έργα της βρίσκονται στις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017, 23:04