Με αρχειακό υλικό από τη διαδικασία αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης και κεντρικό θέμα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο, εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, στο Λατινικό Παρεκκλήσιο (στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας), η έκθεση «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων».

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στη διοργάνωσή της συμμετέχουν η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς τα έργα βαίνουν προς ολοκλήρωση, όλο και συχνότερα ανατρέχουμε στο αρχείο που έχει συγκροτηθεί μετά από συστηματική και λεπτομερή καταγραφή των καθημερινών εργασιών στο εργοτάξιο. Οι αριθμοί είναι καθηλωτικοί: περισσότερα από 300.000 τεκμήρια φυλάσσονται σήμερα στο αρχείο της ΥΣΜΑ και είναι προσβάσιμα στους μελετητές» σημειώνουν οι διοργανωτές, τονίζοντας ότι η έκθεση φωτίζει την καθημερινή ζωή στο εργοτάξιο και «επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων: ποια είναι η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στα έργα αναστήλωσης και ποιος ο βαθμός εμπλοκής τους στο εγχείρημα; Ποια είναι τα συναισθήματα εκείνα που βιώνουν και μοιράζονται στη διάρκεια των επεμβάσεων; Πώς οργανώνεται και λειτουργεί η κοινότητα των μαρμαροτεχνιτών μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, τη σχόλη;».

Με την έκθεση επιχειρείται η προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού, η ανάδειξη όχι μόνο των έργων των μαστόρων, αλλά και της παράδοσης, της πολιτισμικής εμπειρίας και των συλλογικών σχέσεων και της μνήμης, στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά. Σημειώνεται ότι το 2013, η τηνιακή μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και το 2015 στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, στην Κέρκυρα, και ακολούθως θα φιλοξενηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη του 2019 στην Τήνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης