Μια σπάνια σειρά πανοραμικής επένδυσης τοίχου που κοσμούσε αρχοντικά της Ιταλίας τον 19ο αιώνα, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζεται από τις 16 Οκτωβρίου στην Τεργέστη, επιχειρώντας να ζωντανέψει την ιστορία και τις προσωπικότητες της περιόδου.

Η έκθεση, με τίτλο «Les Combats des Grecs – Papiers Peints, Φιλελληνικός διάκοσμος σε αρχοντικά της Ιταλίας», διοργανώνεται από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Τεργέστης σε συνεργασία με τον Δήμο της Τεργέστης, στον εκθεσιακό χώρο «Μagazzino 26», που θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία από τις πιο πλήρεις σειρές της πανοραμικής επένδυσης τοίχου με τίτλο «Οι Μάχες των Ελλήνων» (Les Combats des Grecs), που κυκλοφόρησε, το 1828, η διάσημη γαλλική μανιφακτούρα Ζυμπέρ (Zuber), μαρτυρώντας το φιλελληνικό κλίμα που σάρωνε εκείνη την εποχή την Ευρώπη. Το αντίτυπο του πανοραμικού «Οι Μάχες των Ελλήνων», που παρουσιάζεται στην έκθεση της Τεργέστης, αποτελεί μία από τις τρεις αυθεντικές σειρές που διασώζονται σε ιδιωτικές συλλογές στη Βόρεια Ιταλία, περιοχή όπου, τον 19ο αιώνα, οι γαλλικές χάρτινες επενδύσεις τοίχου ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής τέχνη διακόσμησης των αρχοντικών (palazzi). Και ήταν η πρώτη φορά που η επιτυχημένη βιομηχανία κυκλοφόρησε ένα σύγχρονο θέμα με πολιτικές προεκτάσεις, διαφορετικό από τις έως τότε θεματικές, δηλαδή τις κλασικές τοπιογραφίες. Σημειώνεται ότι ο γιος του βιομηχάνου Ζυμπέρ ήταν ενεργό μέλος του Φιλελληνικού Κινήματος της Μυλούζης, όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα η επιχείρηση.

Η φαντασμαγορική πανοραμική επένδυση και άλλα έργα τέχνης, από ιταλικές και ελληνικές συλλογές, όπως λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα και αντικείμενα, επισημαίνουν την επίδραση που είχε η Ελληνική Επανάσταση σε κύκλους της Βόρειας Ιταλίας και ειδικά στην Τεργέστη, πόλη με ιδιαίτερους δεσμούς με τον Ελληνισμό, όπου, το 1830, ιδρύθηκε το παλαιότερο Προξενείο της νεότερης Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο Μπενάκη, υπό τον συντονισμό της συμβούλου Τέχνης Ολυμπίας Παππά, που επιμελήθηκε και την έκθεση, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μια δίγλωσση έκδοση -στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα- με περιεχόμενο αφιερωμένο στην ιστορία, την κατασκευή, την τοποθέτηση και την εμπορευσιμότητα της χάρτινης επένδυσης τοίχου «Οι Μάχες των Ελλήνων». Στην έκδοση συμμετέχουν με πρωτότυπα κείμενα οι Όλγα Κατσιαρδή – Hering (ιστορικός), Αφροδίτη Κούρια (ιστορικός Τέχνης), Bernard Jacqué (ιστορικός Τέχνης – ιδρυτής του Μουσείου της Χάρτινης Επένδυσης Τοίχου, Rixheim) και Nathalie Ravanel (συντηρήτρια έργων τέχνης σε χαρτί).

H έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης