Οι αρχαίοι σφραγιδόλιθοι, με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα τους, ανέκαθεν ενέπνεαν γοητεία. Γοητεία που φτάνει αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας «φωτίζοντας» τις προθήκες των μουσείων ανά την Ελλάδα.

Από τη γοητεία αυτή εμπνέεται -και τη μεταμορφώνει σε σύγχρονη τέχνη- η εικαστικός Μαρία Κομπατσιάρη, η οποία στην έκθεσή της με τίτλο «Δακτυλιδόπετρες, κρυφή γοητεία» παρουσιάζει σειρά έργων εμπνευσμένων από τους σφραγιδόλιθους που εκτίθενται σε ελληνικά μουσεία. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά έργα τυπωμένα σε εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά, συρραμμένα σε πολύπτυχα ή συνδυασμένα με ζωγραφική και γραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα εγκαινιαστεί στις 2 Οκτωβρίου (στις 19:00 στην αίθουσα Πολιτισμού “Francisco de Miranda” της Πρεσβείας Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στο Κολωνάκι) και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εικαστικών γεγονότων του 4ου International Athens Print Fest της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, που πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια του εφετινού Οκτωβρίου σε επιλεγμένους χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Συνολικά το 4ο International Athens Print Fest θα φιλοξενήσει περισσότερα από 750 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ οι εκθέσεις θα πλαισιώνονται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00).

Στο κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, μεταξύ άλλων γράφει: «(…)Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των σφραγιδόλιθων είναι γνωστός. Είναι χρηστικά, αλλά και διακοσμητικά μικροαντικείμενα από ημιπολύτιμα κατά κανόνα υλικά, φέρουν έγγλυφες συνήθως παραστάσεις και συναντώνται σε διάφορα σχήματα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα από εικαστική άποψη να παρακολουθεί κανείς το πώς η Κομπατσιάρη μεταπλάθει τα αρχαία αυτά έργα σε σύγχρονα αριστουργήματα τέχνης. Το αρχαίο θέμα υπομνηματίζεται υπαινικτικά κυρίως ως αρχέγονη πηγή, που εντοπίζεται εν μέρει στο σχήμα ή στην παράσταση, ανάλογα με την έμπνευση της ζωγράφου. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν έργα της που μοιάζουν γλυπτά στο χώρο χάρη στην “πλαστικοποιημένη” επιφάνεια με τα ενιαία χρώματα, τα αυστηρά σχήματα, τα καθαρά περιγράμματα και με την ψευδαίσθηση εναλλαγής του κενού και του πλήρους. Η τεχνική της είναι μοναδική (προσωπική) και δείχνει ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος και χειρωνακτική δεινότητα. Υπάρχουν ακόμα έργα της που συνδυάζουν την εικόνα με το λόγο, τη διακόσμηση με τα μοτίβα, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο, δοσμένα αποκλειστικά μέσα από την εικαστική λειτουργία της τέχνης (…)».

Την ημέρα των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, Farid Fernadez και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, Φλοράνς Χρηστάκη, ενώ ο καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου θα πραγματοποιήσει ομιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης