Έκθεση του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ικαρία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010, 10:02
Έκθεση του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ικαρία
Στην Ακαμάτρα εκτίθενται τα έργα του Χριστόδουλου Ξηρού, που κατασκεύασε στην απομόνωση της ειδικής πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οργανώνεται στην Ικαρία έκθεση του Χριστόδουλου Ξήρου.

Τα έργα των φυλακισμένων ποτέ δεν ξεπέρασαν το μέγεθος μιας ανθρώπινης αγκαλιάς, όπως τα ζωγραφικά έργα του Schiele στις φυλακές της Βιέννης, ή τα μικροσκοπικά βιβλιαράκια που έκανε η Έλλη Παππά για να διδάξει τα πρώτα γράμματα στο γιο της μέσα στη φυλακή, αφού η έλλειψη υλικών και χώρου ορίζουν τη δημιουργία απόλυτα.

Έτσι και ο Χριστόδουλος, χρησιμοποιώντας τα πιο απίθανα υλικά, ρετάλια από δέρμα, οδοντογλυφίδες, μανταλάκια, κουτιά από αναψυκτικά κ.α. κατασκευάζει έργα που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους και την υψηλή αισθητική τους. Αν και ξεκινάει από την απόλυτη «Τάξη και συμμετρία», αυτές αποτελούν την αφετηρία σε μια πορεία προς το συναίσθημα και την ονειρική δημιουργία.

Ρολόγια, μοντέλα καραβιών και βέβαια τα περίφημα «Ξηρόμετρα» θα εκτεθούν και φέτος, χάρη στη φροντίδα των φίλων του, που δεν ξέχασαν το Χριστόδουλο. Τα «Ξηρόμετρα» είναι βαθμολογημένα υγρόμετρα , ο μηχανισμός των οποίων στηρίζεται στην ιδιότητα του δέρματος να απλώνει και να μαζεύει, ανάλογα με την υγρασία. Η σημαντική διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα έργα του Χριστόδουλου είναι ότι συναρθρώνουν με την ίδια ένταση τα δύο πεδία που ανέπτυξε ο άνθρωπος για την επιβίωση: το πεδίο της υλικής και της αισθητικής ζωής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010, 10:06