Το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ) παρουσιάζουν από τις 19 Μαΐου την έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «1821, η γιορτή», στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τα έργα είναι φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα, δημιουργίες του καλλιτέχνη ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και είναι ο δικός του φόρος τιμής στο «Κοινό και το Κύριο».

Το έργο διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες: Η Γαλανόλευκη: ο απόηχός της, Η Ιστορία: το φως και το σκοτάδι της, Οι Ήρωες, επιφανείς και αφανείς: ο ίσκιος και το αίμα τους, Η Δόξα μονάχη: ψηλά στην κεφαλή μιας μεγάλης έρημης τράπεζας, Μνήμη δαφνοφόρος, και μπροστά της ένα αρνάκι που μας κοιτάει κατάματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση, σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Παπαχρίστου (Μουσείο Μπενάκη) και Μάνου Δημητρακόπουλου (ΕΚΕΠ), πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, αποτέλεσμα της συνεργασίας 15 Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατά τη διάρκειά της θα παραχθεί σειρά video με προσκεκλημένους από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι θα επιλέξουν να μιλήσουν για έργο της έκθεσης. Προκειται για τους:Μαρία Δεληβορριά, συγγραφέα, Μαρία Ευθυμίου, ιστορικό, Σταύρο Ζουμπουλάκη, φιλόλογο και συγγραφέα, Γιάννη Κιουρτσάκη, συγγραφέα, Κώστα Κουτσουρέλη, συγγραφέα, Σάββα Μιχαήλ, γιατρό, πολιτικό, συγγραφέα, Νικήτα Σινιοσόγλου, ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Θεοφάνη Τάση, καθηγητή φιλοσοφίας, συγγραφέα.

Οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες στο BLOD – Bodossaki Lectures on Demand (www.blod.gr) και στο κανάλι του Μουσείου Μπενάκη στο youtube (https://www.youtube.com/user/BenakiMuseum) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης