Η γιορτή του Κλήδονα στην Κουμουνδούρου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 09:05
Η γιορτή του Κλήδονα στην Κουμουνδούρου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια», η Α΄ Δημοτική Κοινότητα, o Σύνδεσμος Γυναικών Χανίων Αττικής, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά πόλη», με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό του Κλήδονα και του θερινού ηλιοστασίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου), παραμονή του Αϊ-Γιαννιού του Κληδονάρη.

Η διαδικασία του εορτασμού έχει ως εξής: Κοπέλες φέρνουν το «αμίλητο νερό» μέσα σε στάμνες και το ρίχνουν σε ένα μεγάλο πήλινο αγγείο (τη λάινα). Στη λάινα τοποθετεί ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο, ένα «ριζικάρι» όπως το λένε. Στη συνέχεια διαβάζεται μια μαντεία που απευθύνεται στον κάτοχο του κάθε αντικειμένου που ανασύρεται από το νερό. Έπειτα ανάβουμε τη φωτιά στην πλατεία, όπου ρίχνουμε τα μαγιάτικα στεφάνια.

Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων και από το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη «Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα».

Πάρτε τα μαγιάτικα στεφάνια σας κι ελάτε να γλεντήσουμε!

e-mail: panathinaia_syllogos@yahoo.gr
facebook: Παναθήναια πολιτιστικός σύλλογος
panathinaiablog.blogspot.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 09:05