Με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» στο κτήριο Μπλοκ15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στις 23 και 24 Νοεμβρίου συμμετέχει για πρώτη φορά εφέτος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα σε ένδειξη τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε αυτόν τον χώρο μαρτυρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης και τιμής και ταυτόχρονα μια προσπάθεια που προσομοιάζει σε μηχανή του χρόνου η οποία μετατρέπει την ιστορική μνήμη σε βιωματική εμπειρία. Στο ψυχρό σκηνικό του κτηρίου, επιχειρείται ανάδυση της ιστορικής μνήμης. Ανάμεσα στους τοίχους των μικρών θαλάμων που ανάσαινε και φτερουγούσε το μεγαλείο των ανθρώπων που νίκησαν τον θάνατο όχι στα λόγια αλλά έμπρακτα, γιατί απλά αγωνίζονταν για κάτι που υπερβαίνει τον θάνατο.

Μπλοκ15

Από το κτήριο-κολαστήριο του Μπλοκ15 και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν πάνω από 21 χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Μεταξύ τους πολλοί Έλληνες Εβραίοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και αλλού. Ανάμεσά στις χιλιάδες των κρατουμένων, πάνω από 700 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 από αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις προβολές της της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»:

– Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018:

1η προβολή ώρα 18.00 και 2η προβολή ώρα 20.30

– Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018:

3η προβολή ώρα 18.00 και 4η προβολή ώρα 20.30

Η είσοδος στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκη Α’» (ΣΔΒ) θα γίνεται μόνο με ονομαστικές προσκλήσεις.

Διάθεση προσκλήσεων 2106598337

Όλοι οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Όσοι μεταβούν με ΙΧ θα μπορούν να σταθμεύσουν εντός του στρατοπέδου, πλησίον του Μπλοκ15, ενώ για τους υπόλοιπους θα εκτελούνται τακτικά δρομολόγια με mini bus από την κεντρική πύλη έως το Μπλοκ15.

Οι προσκεκλημένοι παρακαλούνται να βρίσκονται στον χώρο της προβολής 15΄πριν την έναρξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης