«Εκείνος και… Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 06:45
«Εκείνος και… Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά
Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ; Θέατρο στα Καφέ της Πόλης

«Εκείνος και… Εκείνος»
του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα
από τις 15 Απριλίου

Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ;

Στο ερώτημα αυτό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανταποκρίθηκαν πάνω από 70 καφέ απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη και από τις 15 Απριλίου δύο γνώριμες περσόνες, ο Σόλων κι ο Λουκάς – Εκείνος και… Εκείνος, οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα, εισβάλουν στα καφέ της Θεσσαλονίκης και επικοινωνούν με το κοινό.

Όπως επισημαίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης Χατζάκης, «το «Θέατρο στα καφέ της πόλης» εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του ΚΘΒΕ που έχουν στόχο την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη σε χώρους εκτός των θεατρικών αιθουσών.

Το ενδιαφέρον αυτής της δράσης αφορά στη δυνατότητα του Θεάτρου να πηγαίνει εκείνο στον θεατή, αντί να τον υποδέχεται στις παραστάσεις του.

Η λειτουργία της θεατρικής τέχνης μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον και να ξαφνιάσει ευχάριστα, προσφέροντας ψυχαγωγία χωρίς αντίτιμο σε χώρους, που αυτό δεν συνηθίζεται.

Ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο εμβληματικοί τύποι από το Εκείνος και... Εκείνος του Κώστα Μουρσελά, θα εμφανίζονται αιφνιδιαστικά, θα συνομιλούν, θα ονειρεύονται και θα σχολιάζουν τις συνθήκες ζωής και υπάρξεως όλων μας, θυμίζοντάς μας ότι οι απέχοντες συνειδητά από τις «βλαβερές συνήθειες» της παραγωγής και της κατανάλωσης μπορεί και να αποτελούν πρότυπο και οδό προς μια άλλη ελευθερία.

Εκείνη της ενδοχώρας των ανθρώπων».

Σημείωμα του Συγγραφέα

Πρώτα πρώτα συγχαίρω τον κ. Χατζάκη γιατί επιτέλους ένας Διευθυντής του ΚΘΒΕ συνειδητοποίησε ότι δεν αρκεί πια να προσπαθούμε να εθισθεί ο κόσμος να πηγαίνει στο θέατρο αλλά ότι πια είναι αναγκαίο να εθισθεί και το θέατρο να πηγαίνει στον κόσμο.

Και πράγματι, γιατί να μην παιχθούν θεατρικά έργα και στους δρόμους; Και στα καφενεία; Και στα σχολεία, ακόμα και στις εκκλησίες ή και στις πλατείες των χωριών; Με ευέλικτες παραστάσεις και ευέλικτα έργα• γιατί όχι; Γιατί, λοιπόν, να μην πλησιάσουμε εμείς το κοινό μας, με όσο καλύτερες παραστάσεις και όσο καλύτερα έργα μπορούμε;

Για μένα, μάλιστα, που πιστεύω ότι το θέατρο είναι η Βασίλισσα των Τεχνών –είναι το μόνο είδος τέχνης που έχει φοβερή αμεσότητα με τον κόσμο– θεωρώ σοφή την ιδέα και σημαντικότατη την προσπάθεια. Ακόμη, ευχαριστώ τον κ. Χατζάκη, γιατί για αυτές τις εξορμήσεις του διάλεξε δικό μου έργο, που όντως είναι αρκετά ευέλικτο για να παρασταθεί οπουδήποτε.

Το Εκείνος και... Εκείνος αποτελείται από μια σειρά 132 τηλεοπτικών θεατρικών μονόπρακτων –εσείς θα δείτε τέσσερα πέντε από αυτά– που οι δυο ήρωές του –και το επιλέγουν– είναι οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής.

Τα κουρέλια που φορούν είναι η δική μας ηθική ένδεια, γι’ αυτό και τολμούν να παραμένουν εκτός των τειχών και εκτός των αγαθών που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία της αφθονίας, υποτίθεται, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τουλάχιστον την εσωτερική τους ελευθερία• για όσο το αντέξουν, φυσικά.
Ευχαριστώ για την προσπάθεια: σκηνοθέτη και ηθοποιούς και τους εύχομαι
–τι άλλο; – καλή επιτυχία.
Κώστας Μουρσελάς

Σημείωμα του Σκηνοθέτη


Με δύο ήρωες, που μας μεταφέρουν στη σκηνή της Ελλάδας του σήμερα και όχημα τα ανατρεπτικά κείμενα του Κώστα Μουρσελά, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εισβάλλει στα καφέ της πόλης, με στόχο την άμεση επικοινωνία του με το «ζωντανό» κοινό της Θεσσαλονίκης.

 Άλλοτε με λεπτό χιούμορ, με τη σάτιρα της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και τα ευτράπελα της καθημερινής ζωής, οι Εκείνος και... Εκείνος μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να αλλάξουμε τα θεατρικά στερεότυπα αλλά και να οξύνουμε την αντίληψή μας για ό,τι μας περιβάλλει.

Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν την πόλη μας και σχολιάζουν, καγχάζουν, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Συζητούν τα κακώς κείμενα επί παντός του επιστητού.

Ζητιάνοι; Ρέμπελοι; Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες και μόνο; Οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά μοιάζουν να ήταν πάντα εδώ. Απόγονοι διακεκριμένων ηρώων του θεάτρου, δικοί μας αλλά και παγκόσμιοι, αντιπροσωπεύουν βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες αλλά και όνειρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοπαρουσιάστηκαν πριν σαράντα περίπου χρόνια στην ελληνική τηλεόραση και όμως παραμένουν πρωτότυποι, το ίδιο δροσεροί και επίκαιροι.

Γιάννης Ρήγας
Συντελεστές
Συγγραφέας: Κώστας Μουρσελάς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Παίζουν: Γιάννης Ηλιόπουλος, Γιώργος Καύκας

ENAΡΞH: 15/4/2010
Καθημερινά σε επιλεγμένα καφέ της πόλης
Πληροφορίες: 2310 266 039 (12 πμ - 4 μμ) • www.ntng.gr
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Απριλίου 2010, 06:45