Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2009 – 2010. Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την θεατρική εκπαίδευση, αναλαμβάνει επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες με τίτλο «Το Κ.Θ.Β.Ε. κοντά στην εκπαίδευση»

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΠΥΞΙΔΑ για μαθητές Στ΄ δημοτικού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναρξη Προγράμματος: 24 Νοεμβρίου 2009
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Η Μ. τις νύχτες παλεύει να κοιμηθεί. Τις μέρες θέλει να περνά απαρατήρητη. Ώσπου μια μέρα εξαφανίζεται… «σπάζοντας» την πυξίδα της για δεύτερη φορά.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στον «άλλον». Τα παιδιά παρακολουθούν την ιστορία ενός συνομηλίκου τους κοριτσιού, συμμετέχουν σ αυτήν και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

 Το θέατρο, μέσα από τον πειραματισμό και το παιχνίδι, ρίχνει μια διαφορετική ματιά στην «διαφορετικότητα».
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας.

 Ο θίασος αποτελείται από τρεις ηθοποιούς. Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετάσχουν σε αυτό.

Συντελεστές της προγράμματος
Σύλληψη, σχεδιασμός και σκηνοθεσία: Σοφία Λαμπρίδου & Δαβίδ Άντζελ
Σύλληψη σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Μαρίνα Γκούμλα
Σύνθεση μουσικής: Δημήτρης Μαραμής
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Ρόλοι: Μαριάννα Αβραμάκη, Απόστολος Μπαχαρίδης, Δέσποινα Παπαδοπούλου

ΣΟΛΩΜΟΣ – ΣΕΦΕΡΗΣ – ΕΛΥΤΗΣ για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου

Έναρξη Προγράμματος: 26 Νοεμβρίου 2009
Διάρκεια: 35 -40 λεπτά

Τρεις Έλληνες λόγιοι που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και ένας Αμερικανός συγγραφέας γνώστης της ελληνικής γλώσσας, προσκαλούνται στην Ελλάδα μέσω ενός προγράμματος επιμόρφωσης για τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ένα βράδυ αποφασίζουν να επισκεφτούν την Κεντρική Βιβλιοθήκη και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας ελληνική ποίηση. Προτείνεται για ανάγνωση ο Εθνικός μας ποιητής και οι δύο μεταγενέστεροι Νομπελίστες ποιητές μας.

 Η ιστορία μας ξεκινάει και η συζήτηση κορυφώνεται μέσα από χιούμορ και σοβαρότητα, με αναγνώσεις, σχόλια και συγκρίσεις γύρω από το έργο των τριών μεγάλων ποιητών, με μία ευχάριστη κατάληξη, πιθανά απρόσμενη.

Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς.

 Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετέχουν σε αυτό. Στη λήξη, υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων σε τυχόν απορίες των μαθητών.

Συντελεστές της προγράμματος
Σύλληψη –Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Τους ρόλους ερμηνεύουν : Ανέτα Λιάπτση, Νέλσων-Ορφέας Λούκας, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ για παιδιά 5-12 ετών
Έναρξη Προγράμματος: 22 Δεκεμβρίου 2009
Διάρκεια: 35 -40 λεπτά

Ο Φ. ταξιδεύει στα ανοιχτά… Φυσάει άγριος άνεμος. Ο θόλος του ουρανού ντύνεται σκούρο μπλε. Κι όμως μια τόσο μικρή σχεδία μπορεί και γεννάει κίτρινες εικόνες. Ο προβολέας ρίχνει το φως σε ένα συνηθισμένο αγόρι με παράξενες ιδέες. Χαμένος μέσα στο πέλαγος ανακαλύπτει ότι οι χαρές της φύσης έχουν κρυφτεί. Θα τις αναζητήσει; Θα νοιαστεί για την τύχη τους;

Το πρόγραμμα «ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ» φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δημιουργικές στιγμές, στιγμές τρυφερές με στόχο έναν καλύτερο πλανήτη. Στέρεες πραγματικότητες μεταπλάθονται σε ονειρικούς κόσμους και το παιχνίδι επιστρέφει εκεί όπου γεννιέται, στην φαντασία του παιδικού νου.

Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από 5 έως 12 ετών
Συντελεστές του προγράμματος

Σύλληψη, σχεδιασμός και σκηνοθεσία: Σοφία Λαμπρίδου & Δαβίδ Άντζελ
Σύλληψη σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Μαρίνα Γκούμλα
Σύνθεση μουσικής: Δημήτρης Μαραμής
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής του προγράμματος: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Ρόλοι: Βοζίκης Κωστής, Μαυροφρύδου Κατερίνα, Ουζούνη Θωμαή.
Τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα προσφέρονται στα σχολεία δωρεάν.

Πληροφορίες-κρατήσεις από Δεύτερα έως Παρασκευή 08:30-11:30πμ στα τηλεφωνικά νούμερα: 2310 -266 039 / 6973 556 870 (Φιλοθέη Ελευθεριάδου)

ΤΟ ΚΘΒΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 27/11, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέλοντας να συμβάλλει στο έργο των εκπαιδευτικών, να διευκολύνει την επικοινωνία τους με το θέατρο και να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση θεατρικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά:

1. Το Κ.Θ.Β.Ε. θα διοργανώσει συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους συντελεστές της Παιδικής και της Νεανικής του Σκηνής σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

2. Θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κ.Θ.Β.Ε., εκπαιδευτικό υλικό συνοδευτικό των παραστάσεων της Παιδικής και της Νεανικής του Σκηνής καθώς και των Εκπαιδευτικών του Προγραμμάτων ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν την εμπειρία της παρακολούθησης της παράστασης ή του εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα στην τάξη.

3. Θα καθιερώσει την ώρα του εκπαιδευτικού: κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο Θεατρολογίας του Κ.Θ.Β.Ε. για αναζήτηση πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού ώστε να ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν τη χρήση θεατρικών μεθόδων και τεχνικών στο σχολείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης