Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο Έλληνας εικαστικός Θοδωρής Μπαργιώτας στέφθηκε νικητής του διεθνούς διαγωνισμού των Βρετανικών Πανεπιστημίων «Graduate Art Prize 2018»! Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αναδεικνύει κάθε χρόνο το έργο ενός εικαστικού από όλους τους αποφοίτους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων Καλών Τεχνών της Βρετανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και κέρδισε τον διαγωνισμό είναι το ζωγραφικό έργο μεγάλων διαστάσεων που αποπνέει αύρα sci-fi δυστοπίας, με τίτλο… «Άτιτλο». Το βραβείο, εκτός του χρηματικού επάθλου, περιλαμβάνει συμβόλαιο εκπροσώπησης με την ARTIQ.

Ο Θοδωρής Μπαργιώτας σχολίασε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα για το Graduate Art Prize φέτος. Η βράβευση αυτή μου επιτρέπει να επικοινωνήσω την κοσμολογία μου σε ένα κοινό πέρα από την αυστηρά ακαδημαϊκή κοινότητα, μια διαδικασία άκρως απαραίτητη για τον εικαστικό και για το κοινό προφανώς. Τελικώς, το να βραβεύεται κανείς είναι σίγουρα ευχάριστο αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι ότι μ αυτόν τον τρόπο το έργο μου θεάθηκε. Όσο πιο σημαντικό το βραβείο, τόσο περισσότερο και το κοινό με το οποίο δυνητικά θα επικοινωνήσω, και αυτό είναι που με ευχαριστεί πάνω απ’ όλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Θοδωρή Μπαργιώτα, ο οποίος μας μίλησε για το έργο του, αλλά και τη μεγάλη του επιτυχία.

«Αυτοσκοπός δεν είναι απλά να εκθέτεις ή να κάνεις καριέρα μέσα από τη ζωγραφική, αλλά να θεάται το έργο σου και να μπορείς να το επικοινωνήσεις σωστά, κάτι που επιτεύχθηκε με αυτόν τον διαγωνισμό. Από τη σύγχρονη τέχνη λείπει η πραγματική “χειροσοφία”, αφού αυτό που κυριαρχεί είναι το… “αλαλούμ” και το “όλα είναι τέχνη”… Αυτό που σχολιάστηκε ήταν ότι επρόκειτο για ένα έργο πολύ καλά ζωγραφισμένο κι αυτό πιστεύω ότι εκτιμήθηκε, μιας και σπανίζει», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας πως «στην ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών όμως προωθείται η πραγματικά καλή ζωγραφική και αυτός είναι ο λόγος που Έλληνες εικαστικοί διαπρέπουν στο εξωτερικό».

Όσον αφορά στο νόημα του έργου του «Άτιτλο», εξηγεί ότι αποτελεί μια διερεύνηση του« τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Και το διερευνώ αυτό σκεπτόμενος τι σημαίνει να μην είσαι άνθρωπος, μέσα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Ο στόχος μου είναι να μην δεσμεύω το έργο όμως, ώστε ο κάθε θεατής να το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο»… 

Ακούστε τη συνέντευξη:

Ο Patrick McCrae, CEO της ARTIQ, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: «Η τέχνη ανέκαθεν λειτουργεί ως κεραία της κοινωνίας, και φέτος η θεματολογία των φιναλίστ αφορούσε σε θέματα που είναι άκρως φλέγοντα, από ζητήματα έμφυλης και εθνικής ταυτότητας, μέχρι την ψυχική υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε κάθε χρόνο να στηρίζουμε αυτούς τους συναρπαστικούς καλλιτέχνες στην προσπάθεια να κτίσουν μια μακρόχρονη καριέρα μέσω της τέχνης τους».

Ο Θοδωρής Μπαργιώτας αποφοίτησε με Άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κάτω από την εποπτεία των Καθηγητών Παντελή Χανδρή και Μάριο Σπηλιόπουλο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συνεχίζει τις σπουδές του με διδακτορικό στη “Θεωρία της Κουλτούρας” στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει και ως βοηθός καθηγητή.

Διαβάστε ακόμη: Έλληνας εικαστικός στην Οξφόρδη διεκδικεί τη σπουδαιότερη διάκριση των Βρετανικών Πανεπιστημίων Καλών Τεχνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης