Το 2021 αποτελεί σταθμό στην ιστορία της χώρας μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι μια χρονιά που μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να αναλογιστούμε το παρελθόν, να μάθουμε από αυτό, αλλά και να το αξιοποιήσουμε για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας είναι απολύτως συνυφασμένα με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής, η Τράπεζα συνεισφέρει ενεργά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και είναι παρούσα σε κάθε μεγάλη εθνική προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σηματοδοτώντας την έναρξη του εορτασμού της εθνικής επετείου και υποστηρίζοντας το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η Τράπεζα αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση του «ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ», του πρώτου επίσημου αναμνηστικού μεταλλίου του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αναδεικνύοντας τις αξίες του απελευθερωτικού αγώνα και την έννοια της αναγέννησης της χώρας, όπως δηλώθηκε τότε, με την Επανάσταση και όπως δηλώνεται σήμερα, με την επέτειό της, 200 χρόνια μετά.
Με το πρώτο επίσημο αναμνηστικό μετάλλιο τιμάμε το παρελθόν και οραματιζόμαστε το μέλλον. Κρατάμε την ιστορία, τη γιορτή και το όραμα ζωντανό, στα χέρια μας.

Ο «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ» διατίθεται στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και ηλεκτρονικά:  .

Σχετικά με το συλλεκτικό μετάλλιο «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον «ΠΡΟΠΟΜΠΟ» απεικονίζεται το έργο του μεγάλου μας λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Αναγεννηθείσα Ελλάδα». Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος σε χαρτόνι και χρονολογείται από το 1911. Είναι βασισμένος σε παλιότερη λιθογραφία (περ. 1840) και απεικονίζει μια Ελλάδα «αρχαία», αλλά και «χριστιανή», με μακρύ, κόκκινο χιτώνα, να στέκει ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα. Την Ελλάδα υποβαστάζουν ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με τη συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από 3 μέρη, τα οποία συνδέονται με πολυμερικό δακτύλιο σε μπλε χρώμα. Στη μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου, ενώ στη δεύτερη όψη απεικονίζεται το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο τίτλος των εορτασμών «200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» καθώς και το σήμα του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ). Στην περιφέρεια είναι χαραγμένες οι χρονολογίες 1821 – 2021, οι οποίες συνδέονται με κλαριά δάφνης. Το μετάλλιο είναι τοποθετημένο σε ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή θήκη «blister», με περιγραφικές λεπτομέρειες για τους συμβολισμούς των αποτυπώσεων. Χρυσός χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αποκλειστικός διαθέτης του «ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ» είναι η Εθνική Τράπεζα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης