ΠΚ

Το 1957 ο Κερκ Ντάγκλας, γιος Ρωσοεβραίων, που άλλαξε σαράντα διαφορετικές δουλειές πριν καταφέρει να ζει αποκλειστικά από το σινεμά, είναι πρωταγωνιστής της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «The Paths of Glory».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια αντιπολεμική κραυγή που αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίφημη, άχρηστη στρατιωτικά, επιχείρηση «Μυρμηγκοφωλιά». Ο Ντάγκλας ερμηνεύει τον ρόλο του συνταγματάρχη, ο οποίος ηγείται αυτής της επίθεσης, που καταλήγει, όπως αναμενόταν, σε σφαγή. Τρεις στρατιώτες προσάγονται και κατηγορούνται για δειλία, με αποτέλεσμα να περάσουν από στρατοδικείο.

Ήταν μια ξεχωριστή ταινία όχι μόνον διότι καταδείκνυε την ποιοτική δεινότητα και την παρεμβατική δυνατότητα του Κιούμπρικ, αλλά και γιατί ήταν η καλύτερη ενδεχομένως, η πλέον μεστή και στιβαρή συνάμα ερμηνευτική προσπάθεια του Κερκ Ντάγκλας.

Πέθανε στα 103 του χρόνια, πλήρης ημερών και εμπειριών, και θα μείνει στη μνήμη των σινεφίλ για την ερμηνεία του στον «Σπάρτακο». Όμως στον ρόλο του συνταγματάρχη Dax ο Κερκ Ντάγκλας ξεπέρασε τα όρια που είχαν θέσει για τον ίδιο οι επαγγελματίες του Χόλιγουντ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο γιος των Ρωσοεβραίων ιμιγκρέδων πρώτα αγάπησε το θέατρο, πρώτα βγήκε στο σανίδι και στη συνέχεια υπηρέτησε τη μεγάλη οθόνη όταν «παρασύρθηκε», και σωστά έπραξε, από την Μπακόλ, η οποία τον πρότεινε ως ανερχόμενο αστέρα στους σκηνοθέτες που έψαχναν για νέα ταλέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης