Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 07:13
Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και από τότε που δημιουργήθηκε το θέατρο Επί Κολωνώ έγινε βασική συνιστώσα των δραστηριοτήτων του.

Το Studio NAMA εισάγει νέους στο 1ο έτος στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και βοηθάει επαγγελματίες ηθοποιούς να βελτιώσουν την τεχνική τους βασιζόμενοι στον αυτοσχεδιασμό. Οι μαθητές εκτίθενται σε βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Στο 2ο έτος, ο μαθητής εμβαθύνει την γνώση του πάνω στην υποκριτική με προχωρημένες ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ολοκληρώνεται το μάθημα με ένα κύκλο 3 μηνών που ονομάζεται “Master-Slave”. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στον αφέντη-κυρίαρχο με τον σκλάβο-κατώτερο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην υποκριτική.

Στο 3ο έτος, γίνεται εισαγωγή σε μικρά ουδέτερα κείμενα πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού για να δουλευτούν σκηνές από το σύγχρονο ρεπερτόριο του παγκόσμιου θεάτρου.
Το περιεχόμενο των μαθημάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε group μαθητών. Επίσης τα τμήματα που απευθύνονται στους επαγγελματίες ηθοποιούς, ενώ ακολουθούν την παραπάνω σειρά ανά έτος, είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εμπειρότερων μαθητών τους (Τεχνικές Υποκριτικής).

Όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω κύκλος διδασκαλίας οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε τμήμα που έχει στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πειραματικής παράστασης (Production Group).
Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, αποτελούν εξελιγμένη εκδοχή της τεχνικής που καθιερώθηκε με το όνομα «Method Acting» και που απέκτησε διεθνή φήμη, χάρις στο Actor’s Studio.

Υποκριτική με βάση τα Αρχέτυπα
Συνεχίζεται και φέτος το μάθημα υποκριτικής «Αρχέτυπα», που εισήχθη με επιτυχία πέρυσι στο πλαίσιο μαθημάτων του Studio ΝΑΜΑ. Το συγκεκριμένο μάθημα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο και σε εκείνους που έχουν διδαχτεί την υποκριτική τέχνη είτε σε επίπεδο σεμιναρίων είτε είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών.

Λίγα λόγια για το μάθημα των αρχετύπων: Οι αρχαίοι θεοί και θεές, ως αρχετυπικές οντότητες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το πάνθεον των αρχαίων θεοτήτων και των δυο φύλων, ενυπάρχει σε όλους μας ως ένα σύμπλεγμα αρχετύπων, αν και οι θεές αντικατοπτρίζουν πιο έντονα τη γυναικεία προσωπικότητα, ενώ οι θεοί την ανδρική. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τον βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Πρόγραμμα
Μαθήματα ωράριο έναρξη
α. Αρχέτυπα-1ο έτος: Δευτέρα 18.30-20.30 από 8/10/12
β. Αρχέτυπα-2 ο έτος: Δευτέρα 21.30-24.00 από 17/9/12
γ. Τεχνικές Υποκριτικής-1ο έτος: Τρίτη 20.00-22.00 από 9/10/12
δ. Τεχνικές Υποκριτικής-2ο έτος: Τρίτη 22.00-24.30 από 18/10/12
ε. Production Group: Τετάρτη 18.00-20.00 από 24/10/12
στ. Υποκριτική-1ο έτος: Πέμπτη 19.30-22.00 από 11/10/12
ζ. Υποκριτική-2ο έτος: Πέμπτη 22.00-24.30 από 20/9/12
η. Υποκριτική-3ο έτος: έναρξη Ιανουάριος 2013


- Η περίοδος μαθημάτων ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου του 2013
- Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη
- Τα δίδακτρα για κάθε ένα μάθημα από τα παραπάνω μαθήματα είναι
110 € ανά τέσσερις εβδομάδες
- Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
- Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τη γραμματεία του θεάτρου για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000.Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα κ.α. Φέτος θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο σε διασκευή της Ομάδας ΝΑΜΑ.

Πληροφορίες
Επί Κολωνώ, 210 5138067
www.epikolono.gr e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός - Αθήνα
Μετρό Στάση Μεταξουργείο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 07:16