Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» σε συνεργασία με τον δεξιοτέχνη στο σάζι, Τζιχάν Τούρκογλου διοργανώνει διήμερο εργαστήριο παραδοσιακής μουσικής των παραδόσεων και των πολιτισμών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο «ήθος», στον χαρακτήρα και στον τρόπο παιξίματος που αντιπροσωπεύουν το κάθε τραγούδι. Το ζητούμενο αποτέλεσμα θα επιτευχτεί αναλύοντας τον ρυθμό, την αρμονία και το «αίσθημα» των μελωδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες 13 και 15 Μαρτίου, 16:00- 19:00 με συνολική τιμή 15€. (Δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και των δύο ημερών.)

Προϋπόθεση για την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι η γνώση ―ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά― ενός μουσικού οργάνου, το οποίο να παράγει μελωδία (κυρίως πνευστά και έγχορδα).

Ο Τζιχάν Τούρκογλου (Cihan Turkoglu) γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 14 χρονών παίζοντας σάζι (μπαγλαμά) και παραδοσιακή τούρκικη μουσική. Στα 17 του απέσπασε το Γ΄ βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού, και στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή πρότζεκτ ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με διαφορετικές μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στο Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Ερμηνείας στα Κύθηρα, μέσα στα πλαίσια του οποίου έκανε μια ειδική παρουσίαση-διάλεξη πάνω στο ζεϊμπέκικο (ιστορία, κοινωνία, ιεραρχία, ένδυση, μουσική και χορός). Επιπλέον, ως μουσικός διευθυντής, οργάνωσε και παρουσίασε στο Ιζμίτ το δικό του προσωπικό πρότζεκτ, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ως εκτελεστής στο σάζι έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Γαλλία.

Σπούδασε σάζι για ένα χρόνο με τον Μεχμέτ Ερενλέρ, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ωδείο, εμφανίστηκε και ως τσελίστας σε πολλές συναυλίες. Το χρονικό διάστημα 2004-2007 με τη δική του τζαζ μπάντα, παρουσίασε επίσης πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος σε διάφορες συναυλίες (ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ της Κωνσταντινούπολης). Το 2007 συμμετείχε ως σύμβουλος και ξεναγός στην παραγωγή ενός ελληνικού ντοκιμαντέρ με θέμα το ζεϊμπέκικο.

Όριο συμμετεχόντων: 15 άτομα
Κρατήσεις/ πληροφορίες: 2108613739 (Δε- Πα 11:00- 17:00)
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη.
E-mail: info@dieleusis.gr / URL: www.dieleusis.gr.


Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης