Έργο τέχνης για το ευρύ κοινό παρουσίασε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, συνεργαζόμενος με τη γερμανική αλυσίδα DIY αντικειμένων Hornbach. Το «Safety Jackets Zipped the Other Way» είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα έργο «δημοκρατικής τέχνης» και ταυτόχρονα μια «σαφής δήλωση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύγχρονη αγορά έργων τέχνης». Προορίζεται για τον καθένα, «όχι μόνον για τους συλλέκτες και τους επισκέπτες μουσείων», όπως πρόσθεσε ο καλλιτέχνης.

Αποτελείται από μια σειρά συνδεδεμένα μπουφάν που κρέμονται από μια απλή κατασκευή ατσάλινων ράβδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενωμένα μαζί, με φερμουάρ, ώστε να σχηματίζουν έναν κύκλο, που παραπέμπει σε εικόνα σωμάτων, μαζεμένων σφιχτά το ένα με το άλλο. Τα μπουφάν θυμίζουν επίσης τα σωστικά τζάκετ που φορούν οι πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο σε αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερης τύχης στην Ευρώπη.

«Σε πνεύμα δημοκρατίας της τέχνης», το γλυπτό μπορεί να αναδιαταχθεί ανάλογα με το γούστο του κατόχου του και τον χώρο που διαθέτει. Μπορεί να τοποθετηθεί όρθιο στο πάτωμα. Ή, να κρεμαστεί στον τοίχο από γάντζους, χωρίς τη μεταλλική κατασκευή (σε αυτή την εκδοχή μπορεί να συντεθεί από τέσσερα, πέντε ή επτά μπουφάν).

Οι «Οδηγίες Χρήσης» είναι και μία έκδοση τέχνης: συνοδεύονται από δήλωση του Ai Weiwei για το έργο, μια συζήτηση μεταξύ αυτού και του επιμελητή Χανς Ούλριχ Όμπριστ και πιστοποιητικό γνησιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης