Έργα του εκλιπόντος Ελβετού οραματιστή HR Giger «συνομιλούν» με έργα της Νοτιοκορεάτισσας καλλιτέχνιδος Mire Lee, σε έκθεση που φιλοξενεί το Schinkel Pavillon του Βερολίνου. Το εξίσου γοητευτικό και δυστοπικό σενάριο που επιμελήθηκε η Agnes Gryczkowska είναι η πρώτη έκθεση της τέχνης τού Giger -γνωστού ως «πατέρα» του Xenomorph, του τέρατος που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1979 «Alien» του Ridley Scott- στη Γερμανία και η πρώτη μεγάλη παρουσίαση εκεί της τέχνης τής Mire Lee. Οι αίθουσες έχουν μετατραπεί σε χώρο για την εξερεύνηση των πιο σκοτεινών διαδρόμων του ανθρώπινου σώματος και ψυχής.

Η έκθεση δεν παρουσιάζει μόνον τα εικονικά έργα του Ελβετού καλλιτέχνη, αλλά και τον τοποθετεί στην ιστορία της τέχνης ως ύστερο σουρεαλιστή. Το συναίσθημα δυσαρέσκειας τροφοδοτείται από τις γκροτέσκες, μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger που κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και από τις μυστηριώδεις εξερευνήσεις του των προγεννητικών τραυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δυστοπικό σύμπαν συμπληρώνεται με τα περίτεχνα έργα της Mire Lee, στα οποία συγχωνεύονται η σεξουαλικότητα, η υλικότητα και η τεχνολογία· τα γλυπτά της είναι φιλοτεχνημένα με σιλικόνη, PVC, σωλήνες, μηχανικά μέρη, πλέξεις από μέταλλο και σκυρόδεμα και απεικονίζουν δυσλειτουργικούς οργανισμούς, τετμημένα μέρη του σώματος, σαρκώδη μέλη ή εντόσθια.

«Οι “οργανισμοί” και του Giger και της Lee είναι φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών που απαρτίζουν ένα άρρηκτο σύνολο και συνεχώς κινούνται μεταξύ των σταδίων του μαρασμού και της ανθεκτικότητας, της λαχτάρας και της απέχθειας, της απόγνωσης και της δύναμης (https://www.instagram.com/p/CYGowznMd-8/)» σημειώνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

Η έκθεση «HR Giger & Mire Lee» στο Schinkel Pavillon ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης