Έχει πανσέληνο απόψε... και είναι ωραία!

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019, 22:26
Έχει πανσέληνο απόψε... και είναι ωραία!

Μαγικές εικόνες μας χαρίζει και εφέτος η αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Εντυπωσιακός ο αττικός ουρανός με το ολόγιομο φεγγάρι που ξεπρόβαλε λίγο μετά τις 20:30.

Η πανσέληνος από το Παλαμήδι, στο Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο, την Αυγουστιάτικη πανσέληνο αλλά και την πανοραμική άποψη της πόλης, το βράδυ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες που επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό και πολυθρύλητο κάστρο του Παλαμηδίου.

Το κάστρο, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία με την πανσέληνο» στις οποίες συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Η περίφημη πανσέληνος του Αυγούστου θα συνοδέψει απόψε τα πανηγύρια και τις βόλτες του Δεκαπενταύγουστου.

Παρότι το φεγγάρι απόψε είναι πιο μακριά και πιο μικρό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, λόγω ενός φαινομένου, παραμένει πανέμορφο.

Πανσέληνος μικρή και μακριά μας

Μόλις δύο μέρες μετά, στις 17 Αυγούστου, το φεγγάρι θα βρεθεί στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τη Γη.

Συνεπώς ο σεληνιακός δίσκος απόψε θα φαίνεται συγκριτικά μικρότερος απ’ ό,τι όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον πλανήτη μας, κάτι που θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, όταν όμως πια θα υπάρχει Νέα Σελήνη, η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.

Η αποψινή πανσέληνος ωστόσο, θα φωτίσει όπως κάθε χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα.

Η επόμενη πανσέληνος θα σημειωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και θα είναι ακόμη μικρότερη -η πιο μικρή του 2019-, καθώς σχεδόν θα συμπέσει με το απόγειο του φεγγαριού που θα συμβεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019, 23:09