Δείγματα του ασυμβίβαστου σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατές -ομογενείς και μη- για έκτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης.

Μεταφέροντας ποικιλομορφία θεμάτων, διαφορετικές αισθησιακές προσεγγίσεις, χιούμορ και δράμα, αλλά συνάμα καταγράφοντας ιστορικές αναζητήσεις, ανθρώπινες ανάγκες και πτυχές της οικονομικής κρίσης, οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, πανεπιστημιακός Τζέιμς Ντι Μέτρο, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι: «σύνθημα της προσπάθειας αυτής είναι ‘’ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας την ελληνική δημιουργικότητα’’», σημειώνοντας ότι: «παρά την κρίση, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν καινούργιες σημαντικές παραγωγές».

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέφερε ότι «το πολιτιστικό αυτό γεγονός αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από κινηματογραφόφιλους αλλά και από άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ένα πολύτιμο κομμάτι της σημερινής πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας».

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο, στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αστόρια και θα ολοκληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου. Προβολές θα γίνουν επίσης σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες στο Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, θα προβληθούν οι ταινίες: «Μια φορά και ένα μωρό», «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» (θα είναι και η επίσημη πρεμιέρα του έργου στην Αμερική), «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Χαμένα Νιάτα», «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» (ντοκιμαντέρ), «ALPS», «Το Γάλα», «Η πόλη των παιδιών», «Ο Δράκος», «Fred won’t Move out» (Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη), «Μαγική ώρα», «Άδικος κόσμος» και «100» (ντοκιμαντέρ).

Την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα δοθεί διάλεξη (στο New York Film Academy Screening Room) για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με τα προγράμματα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) και του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και με ομιλητή έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ, τον Άντριου Χόρτον, καθηγητή Κινηματογράφου και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Βασικοί συντελεστές και χορηγοί του φεστιβάλ είναι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού και το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης