Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης
έως τις 14 Οκτωβρίου

Φέτος για πρώτη φορά, το Half Note ανοίγει τις πόρτες του στις 14 Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Και ο λόγος είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων:  για έναν ολόκληρο μήνα, στη σκηνή του, θα φιλοξενηθούν Έλληνες κυρίως αλλά και ξένοι δημιουργοί, προσφέροντας μια γοητευτική όσο και απολαυστική περιπλάνηση, στις Μουσικές του Κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, καταξιωμένοι αλλά και νέοι δεξιοτέχνες μουσικοί, τραγουδιστές, γκρουπ, χορευτές και performers, θα εναλλάσσονται καθημερινά στη σκηνή του ιστορικού jazz club, πλημμυρίζοντας τον χώρο με μουσικές από πολλά διαφορετικά είδη: jazz, swing, ragtime, funky, blues, όπερα, ταραντέλες, φλαμένκο, ινδικά, αραβικά, fado, κρητικά, βαλκανικά, παραδοσιακά και πολλά άλλα. 

Μίξεις πρωτότυπες και συνεργασίες απρόβλεπτες, θα δώσουν το στίγμα μιας ζωντανής και πολύ δημιουργικής ελληνικής –και όχι μόνο- σκηνής!  Σε καιρούς κρίσης, το Half Note απαντά με τόλμη και πρωτοτυπία, δίνοντας βήμα και σε νέα σχήματα που αξίζουν την προσοχή μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τιμή του εισιτηρίου μειώνεται για να είναι πραγματικά προσιτή από όλους και διαμορφώνεται στα 10 ευρώ για κάθε συναυλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ. 21/9 – Carousel  / Μουσικό ταξίδι στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο

Μέσ’ από τις πολυφωνίες κι από τους ήχους των οργάνων οι Carousel μας ταξιδεύουν από την Ελλάδα και τη Σικελία,  ως τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στις καντσονέτες και ταραντέλες της Νάπολης, στην Κορσική και τη Νότια Γαλλία, ως την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ένα πρόγραμμα με ζωντάνια και νοσταλγία που ακουμπάει τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων της Μεσογείου.

Φ. Νούσια & Μ. Σπίνουλα: τραγούδι, κρουστά, Μ. Παπαγαβριήλ: τραγούδι, κρουστά, κιθάρα, μαντολίνο, Γ. Αλυγιζάκης: κιθάρα, μαντολίνο, Γ.  Γεωργαντέλης: ακορντεόν, κιθάρα, Ν. Ψαριανός: τραγούδι, κοντραμπάσο.   

Σαβ. 22/9 – Τάσος Τσαλαπάτης trio + Egg Lemon Sauce

The Art of Jazz Funk /  Δύο ανερχόμενα trio σε jazz funk διάθεση!

Το τρίο του Τάσου Τσαλαπάτη ύστερα από τη πρόσφατη κυκλοφορία του debut album ‘Heterotopia’  έχει εντυπωσιάσει με τις live εμφανίσεις του και τις πρωτότυπες συνθέσεις. Αποτελείται από τους: Τάσο Τσαλαπάτη: κιθάρα, Κώστα Πατσιώτη: μπάσο, Σπύρο Καραμήτσο: τύμπανα.

Οι Egg Lemon Sauce, με επιρροές από Wes Montgomery έως και Stanton Moore, παντρεύουν maintream jazz με funk στοιχεία και η συνταγή προκύπτει πεντανόστιμη! Αλέξανδρος Δανδουλάκης:  κιθάρα, Γιάννης Βουτσινάς: μπάσο, Πέτρος Φατής: τύμπανα.

Κυρ. 23/9 – Al Mahabba – μαζί τους ο Haig Yazdjian, Χορός της κοιλιάς: Aisha

Η μαγεία της αραβικής μουσικής και του ανατολίτικου χορού

Οι Al Mahabba και η Aisha, συναντιούνται για μία βραδιά αφιερωμένη στον μαγευτικό κόσμο του ανατολίτικου χορού. Οι χορογραφίες, στηρίζονται σε κλασικές συνθέσεις και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της Μ. Ανατολής και σε μουσικές της «Χρυσής Εποχής» του αιγυπτιακού σινεμά.

Οι Al Mahabba είναι οι: Ν. Σάεγ: τραγούδι, Έ. Ζαϊτίδου: κανονάκι, Ν. Σταματέλος: νέυ, Π. Παντολέων: ούτι, Μ. Επιτροπάκης: τσέλο, Γ. Ευσταθόπουλος: κρουστά, Γ. Αναγνωστόπουλος: κρουστά. Μαζί τους o Haig Yazdjian – ούτι, τραγούδι. Στο χορό της κοιλιάς η Aisha.

Δευ.  24/9 – Empty Frame / Λυρικός ηλεκτρισμός

Οι Empty Frame σε μια συναυλία γεμάτη ηλεκτρισμό και έντονα συναισθήματα. Δυνατές κιθάρες, νοσταλγικά φωνητικά και μελωδική διάθεση, που μόνο κλασσικά όργανα σαν το τσέλο, το βιολί και το πιάνο μπορούν να δώσουν, συνθέτουν το μουσικό μωσαϊκό της μπάντας, η οποία υπόσχεται μια βραδιά σκοτεινή, ρομαντική αλλά γεμάτη ενέργεια.

Αντώνης Βαβαγιάννης: πιάνο, φωνές, κιθάρες, μαντολίνο, Μπάμπης Βασιλειάδης: τύμπανα, Χρήστος Καλλιμάνης: κιθάρες, Καίτη Πάντζαρη: τσέλο, Παναγιώτης Φέτσης: μπάσο, φωνές, Νίκος Σολωμός: βιολί.

Τετ. 26/9 – Μάρθα Μεναχέμ, Μυρτώ Ναούμ, Μιχάλης Κωτσόγιαννης  / Μελωδίες και ποίηση σε απρόβλεπτες ερμηνείες

Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, με την τραγουδοποιό Μάρθα Μεναχέμ και δύο νέες φωνές, τη Μυρτώ Ναούμ και το Μιχάλη Κωτσόγιαννη. Τραγούδια, μελωδίες και ακούσματα, που αγαπήσαμε και αγαπάμε, όπως τα γνωρίσαμε στις πρώτες τους εκτελέσεις ή όπως τα «πειράζει» το σχήμα «Απρόβλεπτοι».

Μάρθα Μεναχέμ: τραγούδι, κιθάρες, Μυρτώ Ναούμ: τραγούδι, Μιχάλης Κωτσόγιαννης: τραγούδι, κιθάρες, Ν. Νεοφυτίδης: πλήκτρα, Ν. Χριστόπουλος: τύμπανα, T. Sargsyan: πνευστά, Κ. Γιώτης: μπάσο.

Πεμ. 27/9 – Αρμός και Γιώργης Μανωλάκης  / Με φόντο την Κρήτη και όχι μόνο…

Το συγκρότημα «Αρμός» και ο δεξιοτέχνης του λαούτου, Γιώργης Μανωλάκης, συμπράττουν σε ένα μουσικό ταξίδι, με αναφορές στις δισκογραφικές τους δουλειές αλλά και ανέκδοτα τραγούδια τους. Θα διασκευάσουν αγαπημένα τους τραγούδια Ελλήνων συνθετών και τραγουδοποιών, χωρίς να λησμονήσουν τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Λευτέρης Μουρτζάκης: τραγούδι, Απόστολος Ξυριτάκης: πιάνο, Μάνος Σμαργιανάκης: τραγούδι, κιθάρα, Γιάννης Κιαγιαδάκης: ηλεκτρικό μπάσο, Γιώργης Μανωλάκης: λαούτο, Κυριάκος Καραμπερόπουλος: πνευστά, Μανώλης Κανακάκης: ακορντεόν, κανονάκι.

Παρ. 28/9 – Τάκης Μπαρμπέρης group /  balkan-indian- funk jazz

Η μουσική του Μπαρμπέρη ξεκινάει από το τζαζ ροκ και προχωρεί σε μια δημιουργική fusion με τη δημοτική και τη λαϊκή μας μουσική, εισάγοντας διεθνικές (και κυρίως ινδικές) ηχορυθμικές παραμέτρους και σύγχρονη τεχνολογία – πάντα με αισθητικό μέτρο και προδιαγραφές που αρμόζουν στη σύγχρονη τζαζ τεχνοτροπία και σύνθεση.

Τάκης Μπαρμπέρης: κιθάρα, Μάνος Σαριδάκης: πλήκτρα, Χρήστος Κεχρής: μπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα.

Σαβ. 29/9 – Δώρος Δημοσθένους  / Sing, sing, sing – Swing, Blues & Rock ’n’ Roll

Ο Δώρος Δημοσθένους, ο performer που εντυπωσιάζει το κοινό με τις ερμηνείες του και την εκρηκτική του σκηνική παρουσία, με μουσικό ένστικτο και εκλεκτικό γούστο μας προσκαλεί να χορέψουμε στο ρυθμό του swing, όπου το χτες γίνεται σήμερα. Μια βραδιά σε jazz μονοπάτια του ’50 με μελωδίες blues & rock & roll.

Παντελής Μπενετάτος: πιάνο, Κώστας  Κωνσταντίνου: κοντραμπάσο, Βασίλης Τζαβάρας: κιθάρα, τραγούδι, Δημήτρης  Κλωνής: ντραμς, Κωστής  Βαζούρας: σοπράνο  & άλτο σαξόφωνο. GUEST:  η ομάδα χορού swing ATHENS LINDY HOP

Κυρ.  30/9 – Andre Maia Band / Fado em Atenas

Μια περιπλάνηση στους ήχους του Fado και στις μουσικές και τα τραγούδια της Πορτογαλίας με όργανα όπως το κανονάκι, το λαούτο, το μπεντίρ και το μπαγιάν. Ο ιδιόρρυθμος αυτός συνδυασμός δημιουργεί μια εντελώς καινούρια ηχητική πραγματικότητα! Από την πρόταση ενός καινούριου τρόπου προσέγγισης του fado, με βασικό άξονα το διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, η μπάντα θα ερμηνεύσει πρωτότυπα τραγούδια, πάντοτε στην πορτογαλική γλώσσα!

André Maia: τραγούδι, Έφη Ζαϊτίδου: κανονάκι, Σοφία Μουλακάκη: μπαγιάν, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: κιθάρα, λαούτο, Κώστας Σταυρόπουλος: κοντραμπάσο

Δευ. 1/10 – Λητώ Βογιατζόγλου trio / Τζαζ συνθέσεις , διασκευές, αυτοσχεδιασμοί

Η Λητώ Βογιατζόγλου στο πιάνο, ο Χρυσόστομος Μπουκάλης στο κοντραμπάσο και ο Τάκης Κανέλλος στα ντραμς, παίζουν συνθέσεις τζαζ της Βογιατζόγλου, διασκευές σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε γνωστές συνθέσεις των Th. Monk, Ch. Mingus, H. Silver και Washington/Young. Οργανική μουσική που αφήνει τη φαντασία ελεύθερη σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ευαισθησίας. Η πειθαρχία της jazz απελευθερώνει τη δύναμη της μουσικής.

Λητώ Βογιατζόγλου: πιάνο, Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο, Τάκης Κανέλλος:  ντραμς.

Τρι. 2/10 – Beat Ya Beat Band / swing, ragtime, καμπαρέ & μιούζικαλ

Ένα μουσικό σχήμα με έντονο beat που ξεσηκώνει με κεφάτα swing τραγούδια, ragtime και boogie-woogie. Συνδυάζουν κομμάτια από καμπαρέ και μελωδίες από μιούζικαλ με έντονα rock ‘n’ roll στοιχεία που ανεβάζουν την διάθεση αλλά και δικές τους διασκευές. Εκεί που ο “Big Bad Bill” συναντά τον «Κουταλιανό» και αναφωνούν μαζί “Lulu’s back in town”! Μια μπάντα Beat Ya Beat…

Τίνα Αλεξοπούλου: performer & Video Art, Γιάννης Αναστασόπουλος: πιάνο, Έλλη Δαδήρα: κοντραμπάσο, Πέτρος Τζέκος: κρουστά,  Αδάμ Δόγκας: κλαρινέτο, σαξόφωνο.

Τετ.  3/10 – Αντώνης Πρίφτης Quartet / Gypsy Swing Project

Το κουαρτέτο του Αντώνη Πρίφτη, συνδυάζει την μουσική των Django Reindhart, Charlie Christian, Duke Ellington, Count Basie κ.α με στοιχεία από την μοντέρνα jazz. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το συμπαγές jazz swing παίξιμο από την κρητική λύρα αλλά και οι αντιστικτικοί ταυτόχρονοι αυτοσχεδιασμοί κιθάρας και λύρας.

Αντώνης Πρίφτης: κιθάρα, Λευτέρης Πίκος Ανδριώτης: λύρα,  Παύλος Εμμανουηλίδης: κιθάρα, Κώστας Πατσιώτης: μπάσο.

Πεμ. 4/10 – Alekos Vretos Quartet featuring Βαγγέλης Παρασκευαΐδης

Ένα κράμα αραβικής, jazz, και latin μουσικής με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. Η κυριαρχία των μουσικών σχημάτων και του αυτο- σχεδιασμού ενισχύονται από την άμεση συνεργασία των μουσικών επί σκηνής. Το αποτέλεσμα είναι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα αποτελούμενη από τον ρυθμό της ζωής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις του Α. Βρέτου και συνθετών Jazz και Αραβικής μουσικής.

Αλέκος Βρέτος: ούτι, Ελένη Βασιλειάδη: κανονάκι, Δημήτρης Χριστόπουλος: μπάσο, Δημήτρης Κλωνής: κρουστά, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης: βιμπράφωνο.  

Παρ. 5 & Σαβ. 6 /10 – Spyros Manesis Trio / Undelivered

Το τρίο του Έλληνα τζαζ πιανίστα Σπύρου Μάνεση, με την συμμετοχή δύο ακόμα εξαίρετων νέων μουσικών, του Πορτογάλου Joao Hasselberg στο κοντραμπάσο και του Λετονού Kaspars Kurdeko στα τύμπανα, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις του Σ. Μάνεση που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο άλμπουμ του τρίο με τον τίτλο “Undelivered” που κυκλοφορεί από την Πορτογαλική JACC Records και έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς, καθώς και νέο, ακυκλοφόρητο υλικό.

Σπύρος Μάνεσης: πιάνο, Joao Hasselberg: κοντραμπάσο, Kaspars Kurdeko: τύμπανα.

Κυρ. 7/10  Christos Tzifakis / flamenco jazz-trio

O βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκης έχει στην μέχρι τώρα πορεία του έχει διαβεί διαφορετικά μουσικά μονοπάτια διευρύνοντας διαρκώς τους μουσικούς του ορίζοντες, από την κλασική κιθάρα στο flamenco και το fusion. Στο Half Note θα μας ξεναγήσει παρέα με τους Νίκο Καπηλίδη (ντραμς) και Παναγιώτη Μπουραζάνη (μπάσο) σε διαφορετικά μουσικά τοπία παίζοντας δικές του συνθέσεις αλλά και κομμάτια των Antonio Vivaldi, Chick Corea, Paco de Lucia, Miles Davies, Aziza Mustafa Zadeh, κ.ά

Χρίστος Τζιφάκης: κιθάρα, Νίκος Καπηλίδης: ντραμς, Παναγιώτης Μπουραζάνης: μπάσο.

Δευ. 8/10 – Μάνος Πυροβολάκης

Η συνεύρεση μίας κρητικής «ζυγιάς» (λύρα – λαγούτο) με μία 3μελή ηλεκτροακουστική μπάντα, είναι το κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης. Πότε με pop-folk διάθεση και πότε με ένα πιο ακουστικό μεσογειακό ήχο, προσεγγίζουν τραγούδια από τη προσωπική δισκογραφία του Μάνου Πυροβολάκη καθώς και κρητικά παραδοσιακά. Special guest : Οδυσσέας Τσάκαλος.

Μάνος Πυροβολάκης: τραγούδι,  λύρα, βιολολύρα, Kωνσταντίνος Γιανίρης: ηλ. μπάσο, Τσίκο: ντραμς, cajon, κρουστά, Κωνσταντίνος Μιχαλός: ηλ. & ακουστικές κιθάρες, Γιάννης Μολυμπάκης: κρητικό λαγούτο, Λιάνα Παπαλέξη: τραγούδι. Special guest : Οδυσσέας Τσάκαλος.

Τρι. 9/10  – Κίρκη /  Η Ελένη Τζατζιμάκη μας ξεναγεί στις μουσικές του κόσμου

Με αποσκευή την ποιητική της παρακαταθήκη, η πρωτοεμφανιζόμενη, στο μουσικό στερέωμα,  Ελένη Τζατζιμάκη επιχειρεί , μια περιπλάνηση στη διεθνή μουσική σκηνή, όπου η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο «Κίρκη», θα συναντήσει μουσικές του κόσμου αλλά και αγαπημένες, παλιές και σύγχρονες, μελωδίες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Με πρωτότυπα τραγούδια σε μελωδίες  των Λεωνίδα Μαριδάκη, Γιώργου Παπαχριστούδη και Αποστόλη Βαζούκη και στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Μιχάλη Γκανά και Χρύσας Κοντογεωργοπούλου,  το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι συστήνεται μέσα από πιο ethnic ενορχηστρώσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται με την ιδιαίτερη ερμηνεία της. Μαζί της ο Μάνος Αθανασιάδης (πλήκτρα), ο Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), αλλά και φίλοι (μουσικοί) … έκπληξη.

Τετ. 10/10 – Ειρήσθω εν παρόδω  / Mediterranean Jazz

Οι Ειρήσθω εν παρόδω παρουσιάζουν συνθέσεις από τον πρώτο τους προσωπικό δίσκο «οιστρηλασία» καθώς και νεότερες οργανικές τους συνθέσεις, μαζί με ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο διασκευών, που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα από jazz standards, παραδοσιακούς σκοπούς ως και συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών.

Γιώργος Κεσίσογλου: ούτι, Παναγιώτης Ράπτης: άλτο & σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο, Άκης Αλεβιζόπουλος: κρουστά, Θανάσης Γουρούνας: ηλ. μπάσο & ηλ. κοντραμπάσο, Χρήστος Τσαρούχας: κρουστά, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί.

Πεμ. 11/10 – Σία Κοσκινά – Woman in Love / ο μύθος Barbra Streisand

Η εξαιρετική musical performer Σία Κοσκινά  συμπυκνώνει την εμπειρία ερμηνειών πρώτης γραμμής και «υποκλίνεται» στο προσωπικό της ίνδαλμα, την Barbra Streisand ξεναγώντας μας με τον δικό της τρόπο στις μουσικές και τα τραγούδια που έπαιξαν τόσο καταλυτικό ρόλο στη ζωή της. Για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη πορεία της προσεγγίζει με ολοκληρωμένο τρόπο το μύθο της Barbra Streisand, προσωπική πηγή έμπνευσής της και βασικό κίνητρο ενασχόλησής της με το τραγούδι και την ηθοποιία. Μαζί της μια εξαιρετική ομάδα καταξιωμένων μουσικών που θα ανακοινωθεί σύντομα. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις ο σολίστας Πέτρος Μπούρας.

Παρ. 12/10  – Vanila Swing  / Swing and Rock n’ Roll

Οι Vanila Swing προσφέρουν παραστάσεις που φέρνουν το παρελθόν ξανά στο παρόν. Ερμηνεύουν είναι ένα μείγμα από covers των Chordettes και των καλλιτεχνών της περιόδου, μαζί με remixes σημερινών επιτυχιών, όλα με το στυλ και την ατμόσφαιρα της μαγευτικής εποχής των 40’s, 50’s, 60’s. Οι Vanila Swing εκπληρώνουν με επιτυχία όχι μόνο ένα μοναδικό ήχο αλλά ένα ανυπέρβλητο θέαμα.

Λήδα Αγγελάκη : τραγούδι,  Εύη Shenzhen: τραγούδι: Παναγιώτης Παπαπορφυρίου: κιθάρα, Γιάννης Άννινος: μπάσο, Δημήτρης Χριστοδουλάκης: τύμπανα, Δημήτρης Καραγιάννης: σαξόφωνο

Σαβ. 13/10 – Daddy’s Work Blues Band + The Boogie Sinners / Blues – rock στο τετράγωνο!

Δύο Blues – rock μπάντες συναντούνται στο Half Note και σκοπεύουν να σας ταξιδέψουν με αγαπημένα κομμάτια στον Αμερικάνικο Νότο, το Chicago το Texas  το Manchester και το Λονδίνο…

Daddy’s Work Blues Band : Δημήτρης Δουλγερίδης: κιθάρα , φωνή, Θανάσης Γκιόκας : κιθάρα, Στάθης Ανέστης : μπάσο, Ευθύμιος Πολύζος: τύμπανα, Γιάννης Παχύδης:  φυσαρμόνικα.

Boogie Sinners: Lia Hide φωνή, Θοδωρής Αλεξίου Κιθάρα, Κώστας Τενέζος φυσαρμόνικα, Δημήτρης Γεωργόπουλος μπάσο, Γιώργος Ράδος τύμπανα.

Κυρ. 14/10 –  Qua’SH group /  …και η Τζοκόντα χαμογελά ξανά

Τέσσερις έλληνες σολίστες συναντώνται. Το ρεπερτόριό τους αποτελούν πρωτότυπες μεταγραφές που αναδεικνύουν τη συγγένεια του Μ. Χατζιδάκι με κάποιους εμπνευσμένους επιγόνους του, όπως Nicola Piovani, René Aubry και Michael Kamen. Σκηνικές ή “καθαρές¨ ορχηστρικές μουσικές, διάσημες ή ξεχασμένες, αριστουργήματα που εκτελούνται σπάνια ζωντανά  αποδίδονται με την αμεσότητα και την πληρότητα του μικρού αλλά ανάγλυφου αυτού πολυφωνικού συνόλου.

Θόδωρος Κοτεπάνος: πιάνο, Κώστας Ράπτης: μπαγιάν, Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Γιώργος Αρνής: κοντραμπάσο.

 

Ώρα έναρξης: Δευτ- Σάβ. 22:30/ Κυρ. 21:30

Είσοδος: 10 ευρώ (Δεν περιλαμβάνει ποτό / ποτό από 3€)

Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς / www.halfnote.gr

Κρατήσεις: 210 9213310 ǀ viva.gr– 13855

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης