Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο 1930-1980

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 08:11
Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο 1930-1980
Εγκαίνια: 24 Ιουλίου 2010
Διάρκεια: 24 Ιουλίου – 22 Αυγούστου 2010


Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 και ώρα 20.30 εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα Σίφνου, η έκθεση με τίτλο Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο, 1930-1980 που διοργανώνουν ο Δήμος Σίφνου, το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Σίφνος, όπως και τα υπόλοιπα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, παραπέμπει σε τόπο διακοπών και ξεκούρασης, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους τουρίστες. Όμως, πριν ακόμη το νησί αποτελέσει παραθεριστικό προορισμό, το κυκλαδίτικο τοπίο με τα λευκά σπίτια και τα ασβεστωμένα σοκάκια, έλκυε το ενδιαφέρον των φωτογράφων, οι οποίοι επανειλημμένα αποτύπωσαν με το φακό τους τις ομορφιές του.

Οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από οκτώ επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, το έργο των οποίων φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Η αντιπροσώπευση της εικονογραφικής ταυτότητας του νησιού και η ιδιαιτερότητα της ματιάς του κάθε φωτογράφου, υπήρξαν τα κριτήρια για την επιλογή των θεμάτων.

Ο φακός τους απαθανάτισε τους κατοίκους του νησιού σε στιγμές καθημερινές, σε μέρες γιορτινές και στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν την άγονη γη. Παρακολούθησε τα παιδιά στα ανέμελα παιχνίδια τους, αλλά και τους αγγειοπλάστες στη διαδικασία παραγωγής των δημιουργημάτων τους. Το σκληρό και άγονο τοπίο στην ενδοχώρα με τις ελάχιστες ανθρώπινες επεμβάσεις για τη διευκόλυνση της ζωής και η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση αποτέλεσαν πρόκληση στη φωτογραφική τους δεινότητα.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προκαλούν ποικίλες αναγνώσεις, ξυπνούν τις αναμνήσεις των παλιότερων και δείχνουν στους νεότερους ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του νησιού.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι φωτογράφοι Δημήτρης Χαρισιάδης, Κίμωνας Ραφαηλίδης, Κώστας Μπαλάφας και Ζαχαρίας Στέλλας, η συγγραφέας Έλλη Παπαδημητρίου, ο ζωγράφος Γεώργιος Μανουσάκης, οι αρχιτέκτονες Αναστασία Τζάκου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωγρίου-Βενετάς.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 08:15