Την πατροπαράδοτη «Γιορτή των Γραμμάτων» διοργανώνει Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Παντελίδης (3ο χλμ Πτολεμαίδας-Φλώρινας), με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητου , του Δήμου Εορδαίας και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Σουρμένιτων και την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Κοζάνης.

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν μαθητές και μαθήτριες της Ε και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης του πολεοδομικού Συγκροτήματος Πτολεμαΐδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την σημασία της εορτής των Γραμμάτων θα μιλήσει ο Δάσκαλος και επιμελητής της Ποντιακής εστίας κός Στάθης Ταξίδης.

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», εδώ και Πενήντα χρόνια με την εκδήλωση αυτή, συνεχίζει την παράδοση της εορτής των Τριών Ιεραρχών και παράλληλα της Ελληνικής Παιδείας των Κοινοτήτων και των Εκκλησιών των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρα Ασίας. Οι Ελληνικοί φορείς ενίσχυαν με αυτόν τον τρόπο ηθικά τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έδιναν την δική τους μάχη να διατηρήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στα αλησμόνητα χώματα της Καθ’ ημάς Ανατολής.

Με την ευκαιρία της γιορτής των Γραμμάτων και της τέλεσης του μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τεθνεώτων συμπατριωτών μας στον Πόντο, από την Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών θα μεταφερθεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, και θα παραμείνει από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου ένα από τα Ιερά Κειμήλια του γένους των Ποντίων, Ο Τίμιος Σταυρός των Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας , ο οποίος περιέχει μέγιστο τμήμα του Τιμίου Ξύλου και φυλάσσεται στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Όρος Βέρμιο μαζί με την Σεπτή Εικόνα της Παναγία Σουμελά και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης