Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί σε 24 ώρες γράφουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν πρωτότυπα θεατρικά έργα σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.

Το γνωστό από το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης «The 24 hour plays» θα πραγματοποιηθεί, φέτος, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» στις 3 και 10 Απριλίου. Έλληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία θεατρική πρόκληση, ένα θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία

Στο «24 hour plays» οι συγγραφείς πρέπει να γράψουν και οι υπόλοιποι συντελεστές να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών, μέσα σε 24 ώρες. Η διαδικασία ξεκινάει από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 2 Απριλίου και την Δευτέρα 9 Απριλίου, από τις 21:00 έως τις 22:00, θα γίνει στο θέατρο Καρέζη η συνάντηση όλων των συντελεστών που θα λάβουν μέρος.

Κάθε ηθοποιός θα φέρει ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι μαζί του, ενώ οι συγγραφείς θα εμπνευστούν και θα επιλέξουν τους ηθοποιούς, για τους οποίους θα γράψουν το θεατρικό έργο τους. Από εκεί και πέρα οι χρόνοι είναι καταιγιστικοί. Η παράδοση των κειμένων πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 το πρωί. Οι σκηνοθέτες διαβάζουν κι επιλέγουν τα κείμενα. Οι 6 ομάδες έχουν ήδη δημιουργηθεί κι έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 9 ώρες για να μάθουν το έργο, να το στήσουν, και να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, γιατί το βράδυ οι πόρτες θα ανοίξουν για το κοινό και η παράσταση θα αρχίσει στις 21.00 ακριβώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετοχές

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς Μανίνα Ζουμπουλάκη, Γιάννης Καλαβριανός, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Χρύσα Σπηλιώτη, Μισέλ Φάις, Ανδρέας Φλουράκης, Θανάσης Χειμωνάς, οι σκηνοθέτες: Μπουγιάρ Αλιμάνι, Κώστας Γάκης, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Μπερδέκα, Ένκε Φεζολάρι και οι ηθοποιοί: Θοδωρής Αθερίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Ελένη Βεργέτη, Βίκυ Βολιώτη, Τζένη Θεωνά, Μarlene Kaminsky, Φαίδων Καστρής, Τάσος Νούσιας, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέκος Συσσοβίτης, Βασιλική Τρουφάκου κ.ά..

Η ιδέα

Το 1995, στη Νέα Υόρκη, η παραγωγός Τίνα Φάλον είχε την ιδέα να ενώσει για πρώτη φορά δημιουργικούς ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος και να τους βάλει να δουλέψουν πειραματικά υπό χρονική πίεση. Αρχικά, σκόπευε να το κάνει μία φορά, αλλά τόσα χρόνια και πάνω από 300 έργα μετά, το εγχείρημα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Aντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και την Αθήνα.

Το «24 Hour plays» συνεργάζεται πια με διάφορους γνωστούς οργανισμούς, από το Urban Arts Partneships μέχρι το Old Vic του Κέβιν Σπέισι. Δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες έχουν συμμετάσχει όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Τζένιφερ Ανιστον, Aστον Κούτσερ, Ντέμι Μουρ, Σιένα Μίλερ, Σίνθια Νίξον, Βινς Βον, Τζος Χάρτνετ, Κέβιν Σπέισι, Μπέντζαμιν Μπρατ, Μαρίζα Τομέι κ.ά..
Το πρωτότυπο εγχείρημα είχε πραγματοποιηθεί στην χώρα μας για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, στο θέατρο «Χώρα» το 2010.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης